VELIKO IZNENAĐENJE Natječaj koji je EP HZHB naštimala NK Posušju na kraju dodijeljen-NK Posušju

Posušje ephzhb
Žurnal

Elektroprivreda HZHB okončala je javni natječaj za nabavku usluga „reklamiranja Društva putem športskog kluba s područja općine Posušje“, a kojeg su prvobitno procijenili na 200.000 KM bez PDV-a.

Ugovor je, očekivano, dodijeljen Hrvatskom športskom klubu Posušje, a Elektroprivreda HZHB je na ovom natječaju uspjela uštedjeti čitavih osam feninga, piše Žurnal.

Godinama se namještaju natječaji

Ovim ishodom potvrđeni su navodi Žurnala iz veljače ove godine, kada su upozorili da je natječaj sumnjiv sa zakonskog stanovišta i da će najvjerojatnije biti dodijeljen upravo HŠK Posušje.

Podsjetimo, natječaj nije bio planiran Planom javnih nabavki Elektroprivrede HZHB za 2024. godinu, što predstavlja kršenje zakona, a teritorijalnim ograničavanjem samo na općinu Posušje u velikom dijelu se isključila konkurencija.

Posušje ephzhb

Ni to nije bilo dovoljno, pa su, iako u Posušju postoji veći broj sportskih klubova, postavljenim uvjetima u natječajnoj dokumentaciji jasno dali do znanja kome je posao namijenjen.

Tako se tražilo da ponuđači raspolažu sa stadionom koji ima najmanje 1.000 sjedećih mjesta, te da je taj stadion opremljen LED semaforom. Poznato je da na teritoriju ove općine postoji samo jedan stadion koji ispunjava ove uvjete, a to je Mokri Dolac. Stadion je općinski, a na njemu svoje domaće utakmice igra HŠK Posušje koji igra u najvišem rangu bh. nogometa i koji, suštinski, raspolaže ovim stadionom.

Na kraju je ponuda ovog kluba očekivano bila jedina, a ugovor vrijedan točno 199.999,92 KM bez PDV-a zaključen je 2. travnja 2024. godine. Osim što je tender bio namješten, što naravno predstavlja kršenje zakona, sporno je i to što Elektroprivreda HZHB uopće izdvaja značajne sume novca na reklamiranje i promociju, jer Elektroprivreda HZHB, uz druge dvije elektroprivrede, praktično ima monopol na teritoriju na kojem posluje, uprkos tome što je formalno tržište električne energije u BiH otvoreno.

Posušje ephzhb

Recimo još jednom i to da ovo nije prvi put da Elektroprivreda HZHB na sličan način provodi tendere za reklamiranje. Prije dvije godine je još jedan namješteni natječaj dodijeljen HŠK Posušje, s tim da je tada on bio vrijedan 100.000 KM bez PDV-a.

Također, Elektroprivreda HZHB je, na sličan način, nogometne klubove koji se identificiraju kao hrvatski – Zrinjski i Široki Brijeg – nagrađivala sa iznosima do 200.000 KM na godišnjoj razini.

Zajedničko za Elektroprivredu HZHB i sva tri spomenuta nogometna kluba je, očekivano, HDZ BiH. Osim što Čovićevi kadrovi godinama suvereno upravljaju Elektroprivredom HZHB, HDZ-ovci, bilo direktno, bilo indirektno, upravljaju i s ova tri kluba, o čemu smo u više navrata pisali.

Kazni ili sankcija za ovu dugogodišnju nezakonitu praksu – nema.