Velika očekivanja: ništa od Daytona 2

Američki veleposlanik u BiH Charles English najavio je kako je cilj sastanka  prezentirati sveobuhvatan pristup rješavanju nagomilanih problema u BiH, a koji uzrokuju podjele u državi, međutim taj paket neće moći sadržavati rješenja svih problema koje BiH danas ima.

Nepotvrđeno, o sveobuhvatnom paketu rješavanja problema političke lidere u BiH informirat će osobno Carl Bildt, ali nitko od lidera BiH još nije upoznat što konkretno sadrži taj navodni paket koji će ponuditi međunarodni dužnosnici. Iz političkih stranaka proteklih dana uglavnom je potvrđivano kako će se njihovi lideri pojaviti na sastanku, ali s različitim očekivanjima.

I dok stranke iz Federacije BiH ponavljaju kako su za ustavne promjene koje će konačno dovesti do deblokade institucija BiH, iz Republike Srpske podupiru samo određena rješenja koja bi dovela do zatvaranja OHR-a i bila rezultat isključivo dogovora domaćih lidera.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, kako su prenijeli mediji BiH, izrazio je nadu kako će biti usvojen paket ustavnih promjena, koji će predložiti međunarodna zajednica, te najavio kako bi na sastanku moglo biti riječi i o Mostaru, koji i godinu dana nakon izbora nema gradonačelnika.

Inače, iz najjače opozicijske stranke u RS-u, SDS-a, upućen je poziv liderima iz tog entiteta da ne sudjeluju u razgovorima, uz poziv lideru SNSD-a Miloradu Dodiku da ostane kod svog stajališta kako se o ustavnim promjenama mora razgovarati isključivo u institucijama sustava.

Također, u kontekstu skupa u Butmiru, koji pojedini mediji BiH najavljuju povijesnim - Daytonom 2 itd., treba istaknuti izjavu zamjenice ministra vanjskih poslova Ane Trišić-Babić, inače iz Dodikova SNSD-a, koja je po povratku iz SAD-a kazala kako neće biti novoga Daytona, ali i da skup nije označen povijesnim, nego se jednostavno žele okupiti “lideri za zajedničkim stolom, kako pokušavaju dogovarati se, i to u sklopu sadašnjeg i važećega Daytonskog sporazuma”.

Ona je također kao potpunu besmislicu ocijenila navodno već spremljen paket promjena koje domaći lideri trebaju prihvatiti.

 

Teme

Iako se kao glavne teme sastanka navode ustavne promjene, te europske i euroatlantske integracije, nitko od domaćih ni međunarodnih predstavnika u najavama posebice ne ističe ključne bosanskohercegovačke probleme koji su doveli do paralize i blokade gotovo svih institucija – nositelje opstrukcija, korupcije i kriminala, nefunkcioniranje državne vlade, bojkot odluka visokog predstavnika, najave referenduma iz RS i napuštanja svih državnih institucija, tužbe protiv svih dosadašnjih visokih predstavnika osim Carla Bildta, istek mandata stranih sudaca i tužitelja u Sudu i Tužiteljstvu BiH u odjelima za ratne zločine i organizirani kriminal itd...

 

Pozvani

Haris Silajdžić (Stranka za BiH) Sulejman Tihić (SDA), Dragan Čović (HDZ BiH), Milorad Dodik (SNSD), Zlatko Lagumdžija (SDP BiH), Božo Ljubić (HDZ 1990), Dragan Čavić (DP) te Mladen Ivanić (PDP).

slobodna dalmacija