VIDEO  Gdje su nestali Daytonski mirovni sporazumi, Hrvatska jedina ima kopiju

Dayton, sporazum, obljetnica, Dayton, sporazum, Dayton, Europska unija, Slavo Kukić, Hrvati u BIH, gubitnici, BIH, Federacija BIH, Hrvati u BIH, Dayton, Dayton, obljetnica, BIH, Dayton, BIH Dayton, BIH Dayton, Daytonski sporazum , Dayton, originalna verzija Daytonskog sporazuma, biskupi

Bosna i Hercegovina je sporazumno podijeljena u dva entiteta: Federacije BiH i Republika Srpska. Savezna Republika Jugoslavija ratificirala je sporazum 13. studenog 2002. godine.

Mirovni sporazum za Bosnu i Hercegovinu, parafiran je 21. studenog 1995. u Daytonu, Ohajo, nakon tri tjedna pregovora, potpisan je 14. prosinca iste godine u Parizu.

Zanimljivo od tri države potpisnice jedino Hrvatska ima kopiju sporazuma.

Bosna i Hercegovina je svoju verziju izgubila, a to je druga originalna verzija, kojoj se gubi svaki trag još od kako je avionom iz Pariza 1995. godine sletjela na Sarajevski aerodrom.

Originalni primjerak Daytonskog mirovnog sporazuma nikada službeno nije dostavljen Predsjedništvu BiH, Ministarstvu vanjskih poslova BiH, niti bilo kojem od arhiva u BiH.

I iz Srbije su u kolovozu kazali da nemaju original. To pitanje je aktualizirano nakon što je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbija takav dokument - nema.

Prema njegovoj tvrdnjama taj dokument je nestao tijekom petolistopadske revolucije u Beogradu.

Hrvatska jedina ima kopiju. Iz državnog arhiva u Zagrebu kopiju sporazuma čuvaju u fondu Ureda predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana.

Jedan od četiri izvorna primjerka Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, u skladu sa Zakonom o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, u Hrvatskoj vjerno čuvaju.