VELIKA AKCIJA FEDERALNE INSPEKCIJE 'Češljali' pekare, kafiće, ali i kladionice

Federalna inspekcija džip
Hercegovina.info

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su 05.03.2024. godine na širem području Federacije BiH izvršili 248 inspekcijskih nadzora tzv. akcija kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine, proizvodnje i prodaje pekarskih proizvoda, djelatnost priređivanja igara na sreću i druge uslužne djelatnosti.

U izvršenim kontrolama otkrivena su 42 neprijavljena radnika, 59 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, pet obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i tri objekta koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Propisane kazne

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanja fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja, zapečaćena su 22 objekta i u 99 inspekcijskih nadzora izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 337.400 KM.

Porezna uprava poziva sudove da blagovremeno i u zakonom propisanom iznosu izriču sankcije kako bi iste imale brži i veći preventivni učinak.  Sankcija koja se brzo izriče i kad je manja ima veći učinak od veće sankcije koja se izriče nakon dužeg vremena. Izricanje sankcija nakon nekoliko godina i još u iznosu manjem od zakonskog minimuma ima mali vaspitni učinak na porezne obveznike i poštivanje zakona, objavili su iz Porezne uprave.

Porezni obveznici koji nisu blagovremeno podnijeli prijave poreza na dohodak i doprinosa pozivaju se da iste što prije podnesu i da provjere ispravnost podnesenih Obrazaca MIP-1023, te da plate javne prihode.
Također, porezni obveznici kod kojih je najavljen inspekcijski nadzor, a koji nisu podnijeli sve porezne prijave, pozivaju se da to urade što prije.

Poziv građanima

Porezna uprava FBiH poziva građane da putem portala edoprinosi izvrše provjeru prijave u Jedinstveni sustav i provjeru uplate obveznih doprinosa, a sve slučajeve neplaćanja doprinosa kao i saznanja o radu na crno, te druge nepravilnosti, mogu prijaviti i anonimno putem:

e-mail: [email protected] i [email protected],
SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333 i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“