VELEPOSLANSTVO SAD U BIH "Nećemo mirno gledati ukoliko Milorad Dodik bude radio na potpirivanju novog sukoba"

Michael Murphy
Hercegovina.info

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini upozorilo je kako separatistička retorika predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i prijetnje odcjepljenjem od Bosne i Hercegovine predstavljaju antidaytonsko djelovanje koje je neodgovorno, opasno i štetno za integraciju BiH u euroatlantske institucije.

Kako ističu iz Veleposlanstva prema Ustavu Bosne i Hercegovine, ni entitet niti bilo koja druga niža administrativna jedinica nemaju pravo odcjepljenja, a Sjedinjene Države neće mirno gledati ukoliko Milorad Dodik bude radio na potpirivanju novog sukoba u Bosni i Hercegovini,  prenosi Fena.

"Kao što to rade već trideset godina, Sjedinjene Države će stati u zaštitu teritorijalnog integriteta, suvereniteta i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine. Retorika i prijetnje Milorada Dodika pokušaj su odvlačenja pažnje od stvarnih problema s kojima se suočavaju građani Republike Srpske: tekuće kampanje vlasti radi oduzimanja osnovnih sloboda, neuspjeha u rješavanju problema porasta cijena hrane, smještaja i transporta, te kontinuiranih nastojanja da se budućnost Republike Srpske optereti hipotekom kroz neodgovorno zaduživanje od strane vlade", navodi se u priopćenju Veleposlanstva SAD-a.

U vezi prijetnji Milorada Dodika da će prestati surađivati s NATO savezom, iz Veleposlanstva SAD-a podsjećaju Dodika da Zakon o obrani iz 2005. godine obavezuje državne vlasti da provode aktivnosti potrebne za pristupanje Bosne i Hercegovine NATO savezu.

"To uključuje i održavanje čvrstog partnerstva i suradnje s NATO. Milorad Dodik nema ovlasti da jednostrano suspendira ili mijenja ovaj ili bilo koji drugi zakon", zaključuju iz Veleposlanstva SAD-a u BiH.