Vehabije iz Maoče prijete sudijama

"Nezavisne novine" nezvanično saznaju da je pismo sa prijetećim porukama u službene sandučiće pravosuđa distrikta ubacio jedan pripadnik vehabijskog pokreta kome je suđeno u brčanskom Osnovnom sudu.
       
"Ti sigurno znaš da samo Alah ima vlast na nebesima i na zemlji. I sudi im prema onom što Alah objavljuje. A oni koji ne sude prema onome što je Alah objavio, oni su pravi nevjernici. Oni koji ne sude prema onome što je Alah objavio pravi su nasilnici. Ko je od Alaha bolji sudija narodu? Kako to da u jedan dio knjige vjerujete, a drugi odbacujete? Onoga koji od vas čini tako stići će na ovom svijetu poniženje, a na Sudnjem danu bit će stavljeni na najteže muke", navodi se u pismu.


Kaurinović i Grčević nisu željeli ni da potvrde, ni da demantuju da su dobili prijeteće pismo koje su izvori "Nezavisnih novina" dostavili na uvid ovom listu.
List piše i da su bezbjednosne kamere, instalirane u prostorijama oba suda, zabilježile osobu koja je ubacila sporno pismo u kome pripadnici vehabizma iz Gornje Maoče otvoreno prijete visokim sudskim zvaničnicima.

Glasnogovornik policije Brčko distrikta Halid Emkić rekao je da policija "ima saznanja o pismu koje se našlo u službenim sandučićima dvojice sudskih zvaničnika i da će poduzeti potrebne korake da bi otkrila i identificirala autora i lice koje je pismo ubacilo u sandučiće".