Vehabije dijelile propagandni materijal po Cazinu

Kako su za Dnevni list rekli svjedoci, radilo se o "vehabijama s dugim bradama", odjevenima u njihove prepoznatljive nošnje koji su nudili navedeni propagandni materijal.

Po izgledu ne pripadaju ovom dijelu Bosanske Krajine, kao da su stigli sa strane iz drugih krajeva, a nisu mnogo ni govorili da se ne bi prepoznalo odakle su na osnovu govora. Iznenađeni brojni građani Cazina su različito reagirali na ovaj nesvakidašnji slučaj.

Neki su zaobilazili ove nepoznate osobe, drugi su primali materijal i produžili, dok su jedni izričito odbijali primiti letke gdje je bilo i psovki, kako tvrde svjedoci s kojima smo razgovarali.

"Dosta nam je belaja s neimaštinom i glađu naroda još nam treba i taj 'vehabjjski belaj'. Kako neće da shvate da smo mi multinacionalna država i da na ovim prostorima baš nemaju veliku potporu i da nismo neka zemlja karavana iz pustinja", kazao nam je jedan od Cazinjana. Na promotivnom materijalu, letcima i CD-ovima se, između ostalog, nalaze, ajeti iz Kur'ana, pojašnjenja o vrijednostima namaza, razlikama od vjernika i nevjernika, a navodi se daje striktno zabranjeno čestitanje nevjerničkih praznika, a istaknimo i kako su to baš dijelili za vrijeme pravoslavnih blagdana.

R. K.