Usvojen prijedlog državnog proračuna, Radmanović preglasan

Prijedlog proračuna usvojen je na današnjoj hitnoj sjednici preglasavanjem srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića koji je tražio da proračunski izdaci za Ministarstvo obrane budu smanjeni za 25 milijuna KM, a za Ministarstvo vanjskih poslova za četiri milijuna KM.

Protiv ovog prijedloga bio je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, dok je hrvatski član Željko Komšić bio uzdržan.

Usvojeni prijedlog, koji je uputio Izetbegović, u odnosu na nacrt proračuna Vijeća ministara BiH povećan je za 23.789.000 KM, od čega se 16.789.000 KM predviđa za primjenu spornog zakona o prijevremenom umirovljenju otpuštenih pripadnika Oružanih snaga BiH, dok je sedam milijuna KM predviđeno za Fond za povratak BiH.

Radmanović je na konferenciji za novinare ocjenio da su druga dva člana Predsjedništva BiH olako posegnula za pravom preglasavanja, navodeći da će o Prijedlogu proračuna biti još dosta rasprave u Parlamentu BiH.

On je istakao da nije mogao glasati za odobravanje sredstava otpuštenim vojnicima, jer je podnio zahtjev za ocjenom ustavnosti tog zakona pred Ustavnim sudom BiH, te da je stoga ponudio vlastito rješenje koje nije naišlo na odobravanje druga dva člana Predsjedništva BiH.
(srna)