URBANIZAM U KONJICU Dozvolili su na starici dva kata, sad kad joj klecaju koljena kažu nisu krivi

Urbicid SDA
hercegovina.info

Inicijativa da se Semidi Hakalović, koja je podstanarka u svome Konjicu, a pored svoga stana, mogla bi ostati mrtvo slovo na papiru. Premda je jasno da Hakalović, i ne samo nju, nego sve stanare treba na neki način treba obeštetiti zbog štete koja joj je pričinjena, odgovornost se izbjegava.

Konjički urbanisti peru ruke od vlastite odgovornosti, premda su izdali građevinsku dozvolu, pa nakon što je ista poništena i dva puta urbanističku suglasnost, što je također poništeno. Prvo su dozvolili investitorima da grade na stogodišnjakinji dva kata. Sad kada joj klecaju koljena, kažu nisu krivi. 

“Služba za prostorno uređenje, građenje i obnovu dijeli puno razumijevanje za problem u kojem se našla naša sugrađanka Semida Hakalović. Zahtjevom za urbanističku suglasnost, odnosno odobrenja za nadogradnju stambenog objekta u Ulici Sarajevska, obratili su se investitori - etažni vlasnici Alić Emir i Duro Jusuf. Uz zahtjev pored idejnih i glavnih projekata, predali su i suglasnost svih ostalih etažnih vlasnika spomenutog stambenog objekta. Tijekom same gradnje, građevinska inspekcija je obustavila radove zbog djelomičnog odstupanja od odobrene dokumentacije. Tada je obitelj Hakalović povukla i svoju suglasnost za spomenutu nadogradnju i zatražila obnovu postupka kao i poništenje do tad pravosnažnog odobrenja za nadogradnju. Kroz obnovu postupka, utvrđena je nova nesporna činjenica da glavni projekt koji je investitor predao uz zahtjev za izdavanje odobrenja za nadogradnju, u dijelu projekta konstrukcije bez obzira što je ista revidirana od strane ovlaštene pravne osobe, ima pravne nedostatke, koji su primjenom pozitivnih zakonskih propisa imali za obvezu stavljanje spomenutog odobrenja za građenje van snage”, navodi se u odgovoru pomoćnika načelnika Esada Omerovića na vijećničku inicijativu.

Nadalje dodaje da je u ponovnom postupku investitor predao zahtjev za urbanističku suglasnost, i “uobzirujući trenutačno stanje objekta i štete koju svi etažni vlasnici imaju, dostavljenu novu projektnu dokumentaciju koju su izradili ovlašteni pravni subjekti "GEOHIGRA" d.o.o Sarajevo i "ProKonsulting" d.o.o Mostar, u dva navrata se udovoljilo zahtjevu, ali je nadležno Ministarstvo isto poništilo i vratilo na ponovni postupak”.

“Bitno je napomenuti da su dio i ostalih etažnih vlasnika počelu uvjetovati suglasnosti za dalje vođenje postuoka, tako da je isto postalo upitno, a samim tim i do sad izvršeni radovi na nadogradnji objekta. Konačno rješenje po pitanju statusa objekta se mora tražiti u odnosima investitora i etažnih vlasnika, koji su prvobitno, uz zajednički interes dalu suglasnost za nadogradnu istog, a onda u tijeku gradnje, zbog naprijed opisanih razloga istu povukli. Služba za prostorno uređenje, građenje i obnovu je na raspolaganju za bilo koji način rješavanja u interesu svih naših sugrađana, odnosno etažnih vlasnika prostora”, kaže Omerović.

Jasno je da Općina Konjic, putem pomoćnika Omerovića pere ruke od urbicida u središtu grada, prebacujući loptu na investitore i oštećene stanare, obismišljavajući potpuno tako i vlastite službe, koje su nadležne gradnju na području općine držati u zakonitim okvirima.

A šef službe za urbanizam nije naveo da je prilikom pomenute nadogradnje utvrđen niz nepravilnosti, odnosno slučajeva kršenja zakona i izvršenih kaznenih djela od strane sudionika u procesu gradnje. Nije naveo ni kako je općina izdala dozvolu na objektu koji ima sto godina, te da bi morala biti odgovorna za takve stvari.

Investitori su prilikom gradnje odstupili od projektne dokumentacije, te izgradili više nego su bili suglasni stanari, u samom centru grada nije bilo izvođača radova, nije bilo prijave gradilišta, građevinske knjige, građ. dnevnika i td.

Očito je da općina nema nikakvo rješenje kako će riješiti vlasnike stanova koji su oštećeni, nego upućuje na investitore kojima je i dozvolila da urade to što su uradili.