FOTO  URANILI S OBLJETNICOM Obljetnica u srijedu, izbori u nedjelju, pa vijenci danas

Dragan Čović
hercegovina.info

Danas je u Mostaru obilježena 29. obljetnica osnivanja Hrvatske zajednice Herceg Bosne, koja je zapravo tek u iduću srijedu. 

Stiglo je i priopćenje, da je utemeljenje HZ HB bila ''jedna u nizu odluka Hrvatske demokratske zajednice tada političkog pokreta koji je na prvim demokratskim izborima dobio apsolutnu podršku hrvatskog naroda u BiH, u cilju priprema za obranu od otvorene agresije na našu zemlju''. 

''Prethodno je donesena odluka Predsjedništva HDZ-a BiH iz kolovoza 1991., o formiranju 8 regionalnih zajednica, unutar kojih su osnovani krizni stožeri za obranu. Hrvatska zajednica Bosanska Posavina utemeljena je 12. studenog 1991., kada je iz Travničke regionalne zajednice pokrenuta inicijativa za spajanjem Travničke i Hercegovačke regionalne zajednice, što je realizirano 18. studenog 1991., utemeljenjem Hrvatske zajednice Herceg Bosne, na području 30 općina u BiH. 

Kako je obljetnica tek u srijedu, a danas je petak 13.-ti, neki vjeruju da je ranije polaganje vijenaca vezano s nedjeljom 15. – ti.