UPITNA OTVARANJA OBJEKATA Hrvatskom turizmu nedostaje 5000 radnika

UPITNA OTVARANJA OBJEKATA Hrvatskom turizmu nedostaje 5000 radnika
Ilustracija / hercegovina.info

Procedura dobivanja dozvole za strance u Hrvatskoj nekad traje i do mjesec dana, a potrebe sektora mjere se maltene u satima. Turističke tvrtke suočavaju se ovih dana s golemim problemom nedostatka radnika, zbog čega je čak upitno otvaranje nekih objekata, prije svega hotela. Svakoj velikoj turističkoj tvrtki trenutačno nedostaje po nekoliko stotina radnika, neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik.

Kako na domaćem tržištu nema ljudi, jer je dobar dio sezonaca zbog korone prebjegao u druge sektore, odnosno snašao se s poslom u neizvjesnosti otvaranja turističkih objekata, sve nade polažu se u stranu radnu snagu, a to su prije svega radnici iz zemalja izvan Europske unije, odnosno iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Tu pak nastaje novi problem, jer procedura dobivanja radne dozvole nekad traje i do mjesec dana, a potrebe sektora mjere se sad već u satima. U proceduri, doznaje se u MUP-u, trenutno je skoro 5,000 zahtjeva za radne dozvole, dakle toliko radnih mjesta je prazno i hitno čeka radnike.

Dogodila se situacija za koju se ne može nikoga kriviti, poslodavci donedavno nisu mogli znati koliko će kadra trebati, kakva će biti situacija s pandemijom i mjerama, a radnici su se morali snaći. Procedure koje u normalnim godinama traju nekoliko mjeseci sada moramo rješavati puno brže.

"Nedostatak radnika trenutno je najveći izazov sektora, i trudimo se zajedno s institucijama doći do najboljih rješenja kako bi se ubrzale procedure, odnosno olabavili svi instrumenti zapošljavanja stranih radnika, kako bi se otvorili svi objekti za koje imamo potražnju", kaže Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

U idealnim uvjetima, procedura od zaprimanja zahtjeva do dobivanja radne dozvole trebala bi ovih dana trajati maksimalno sedam dana. No, iako je za turizam ukinuta obveza testa tržišta rada, sustav nije pripremljen ni ekipiran da u tako kratkom roku obavlja svu propisanu administraciju.

Kako je poznato, Zakonom o strancima koji je stupio na snagu 1. siječnja ukinute su kvote za zapošljavanje stranaca (državljana trećih zemalja izvan EU), već poslodavci prije zapošljavanja državljana trećih zemlja imaju obvezu zatražiti ima li takvih radnika na hrvatskom tržištu.

Stoga poslodavac prvo provodi test tržišta rada, a HZZ je dužan u roku od najkasnije 15 dana dostaviti poslodavcu rezultate testa tržišta rada. Ako se utvrdi da nema hrvatskog radnika koji ispunjava zahtjeve poslodavca za zapošljavanje, poslodavac može podnijeti zahtjev za dozvolu za boravka i rad za točno određenog državljanina treće zemlje.

Srećom, turizam je prepoznat kao djelatnost s deficitarnim zanimanjima, i nema obveze testa tržišta rada, i tu su poslodavci dobili prednost, no to nije dovoljno, jer slijede još procedure za utvrđivanje jesu li ispunjeni uvjeti za davanje pozitivnog mišljenja za zapošljavanje te osobe za hrvatskog poslodavca.

Kompletna procedura

Kako pojašnjavaju u Ministarstvu unutarnjih poslova, oni nakon podnesenog zahtjeva za dozvolu za boravak i rad utvrđuju predstavlja li taj državljanin treće zemlje opasnost za javni poredak, nacionalnu sigurnost i javno zdravlje, odnosno utvrđuje ima li taj državljanin treće zemlje zabranu ulaska i boravak u Hrvatsku te zabranu ulaska u Schengenski prostor, kao i je li dostavio propisani dokaz da nije pravomoćno osuđen za kaznena djela u matičnoj zemlji.

Rok za odlučivanje o zahtjevu za dozvolu za boravka i rad je 15 dana od dana podnošenja urednog zahtjeva, tijekom kojeg HZZ utvrđuje jesu li ispunjeni uvjeti za davanje pozitivnog mišljenja za zapošljavanje, a MUP utvrđuje jesu li sa sigurnosne strane ispunjeni uvjeti za izdavanje dozvole za boravka i rad za točno određenu osobu.

Iz MUP-a se doznaje da je do 21. lipnja MUP izdao 7.003 dozvola za boravak i rad za djelatnost turizam i ugostiteljstvo. Od toga je izdano 1232 dozvola za novo zapošljavanje, 980 za produljenje te 4.791 za sezonsko zapošljavanje.

Istodobno, do 21. lipnja 2021. godine podneseno je 11.740 zahtjeva za dozvole za boravak i rad za djelatnosti turizam i ugostiteljstvo, što obuhvaća i zahtjeve za novo zapošljavanje, produljenje te sezonsko zapošljavanje.

“U stalnom sam kontaktu”

Drugim riječima, u proceduri je još gotovo 5.000 zahtjeva poslodavaca. Za usporedbu, u 2019. godini u turizmu je bilo zaposleno 20.000 stranih radnika, a proces zapošljavanja kretao je najkasnije u veljači.

"U stalnom smo kontaktu s predstavnicima udruga koji zastupaju interese poslodavaca, kako bi se detektirali mogući izazovi s kojima se suočavaju poslodavci, kao i pronašli moguća rješenja tih izazova u okviru zakonskih mogućnosti. Ministarstvo poduzima mjere kako bi se zahtjevi riješili u što kraćim rokovima, a s obzirom na povećani broj zahtjeva za zapošljavanje državljana trećih zemalja, osobito u djelatnosti turizma i ugostiteljstva. Osim aktivnosti koje poduzima Ministarstvo, kao i HZZ, preduvjet za što brže rješavanja zahtjeva je i na strani poslodavca. Jer zahtjevi koji nisu predani s potpunom dokumentacijom zahtijevaju dodatno vrijeme službenika, što u konačnici utječe i na razdoblje rješavanja zahtjeva koji su podneseni s potpunom dokumentacijom", ističu u Ministarstvu.