UPALILA IM SE LAMPICA Podržavali su Kolindu, a sad hvale Milanovića

zgrada hdz bih

HDZ Bosne i Hercegovine na proteklim je predsjedničkim izborima u RH javno podržao Kolindu Grabar Kitarović, te je organizirao i prijevoz do birališta, nakon čega su se u Milanovićevu stožeru i ljutnuli. Na koncu Hrvati, hvalim te Bože, nisu presudili na predsjedničkim izborima, baš kao ni na jednima ranije, a što smo iscrpno i proanalizirali na našem portalu.

Hrvatima u BiH u ovom trenutku najvažnije je da predsjednik govori o njihovim problemima javno i onako kako treba, zalaže se za njih, i priznaje ih, a ponajmanje iz koje stranke dolazi.

Izgleda da su u HDZ-u BiH konačno i to počeli shvaćati sa razumijevanjem pa su danas poslali priopćenje u kojem hvale Milanovića. Srećom, predsjednik RH očito razdvaja narod od stranke, pa povlači odlične poteze, i autobusi za Kolindu nisu napravili poremetnju u njegovoj glavi, na način da ne odlikuje hrvatske generale, onako kako ih nije odlikovala Kolinda Grabar Kitarović koju su javno podržali.

Evo što je priopćio HDZ:

Jedinstven stav hrvatskog političkog vrha prema Hrvatskom vijeću obrane unosi novu dimenziju u nacionalno zajedništvo

Odluka predsjednika Milanovića o odlikovanju postrojbi HVO-a važan je politički čin, ne samo u kontekstu ravnopravne uloge u borbi s HV-om protiv srpske agresije, nego i snažna potpora u našem ostvarenju pune ustavne jednakopravnosti i ravnopravnosti s druga dva konstitutivna naroda.

Uz aktualnu Vladu RH s premijerom Plenkovićem, predsjednik Milanović nikada nije skrivao da su Hrvati u BiH ključan segment stabilnosti naše zemlje.
Ovaj državnički potez je primjer da lijevi i desni politički spektar mogu i moraju imati jedinstven stav o najvažnijim državnim pitanjima. To je primjer demokratske, suverene i moderne europske politike i pristupa.
Unatoč nepobitnoj činjenici da je VRO „Oluja“ spriječila tragičan scenarij bihaćke enklave i sudbinu Srebrenice, po tko zna koji put svjedočimo likovanju i dociranju bošnjačkih političkih predstavnika. Isti ti predstavnici omogućili su izbor novoimenovanog ministra sigurnosti, iako su hrvatski politički predstavnici i javnost apelirali da se takvo što povuče s obzirom na ratno djelovanje Cikotića i progon hrvatskog naroda u Bugojnu. Sve se to odigralo u trenutku iskapanja posmrtnih ostataka u Rostovu te je utvrđeno da se radi upravo o hrvatskim žrtvama.
Upravo ta politika koja protjerivanje drugog naroda nagrađuje ministarskim mjestima, poziva se na (ne)civilizacijske činove i tobože europske vrijednosti, iako su snage HVO-a spriječile možebitni genocid opkoljene bihaćke enklave.
Bez obzira na sve, držimo da je došlo vrijeme da konačno preuzmemo odgovornost i europsku kulturu sjećanja i istinske europske vrijednosti koje će donijeti unutarnji kompromis i stabilnu europsku Bosnu i Hercegovinu, koliko god netko takvo što smatrao nemogućim, zaključuje se u HDZ-ovu priopćenju.

Ne tako davno, u prosincu prošle godine predsjednik HDZ-a BiH potvrdio je medijima da je stranka organizirala autobuse za Kolindu. Opravdao je to ovim riječima: 'Kao najorganiziranija hrvatska stranka u BiH uradili smo sve da nijedan birač koji želi glasovati ne ostane kući".

Ubrzo mu je stigao odgovor iz Milanovićeva stožera.

"Dragane, mogao si biti veliki, Čoviću, ti si predsjednik HDZ-a. Za vrijeme moje vladavine i Ivo Josipović i svi mi smo žestoko stajali iza njega i dali podršku. A gospodin se opredijelio za jedan jeftin i bezvezan štos i to mu nije pametno", poručio mu je Ante Kotromanović.

Tu svakako nije mislio na Čovićevu tjelesnu visinu, nego da bi ostao velik da se nije miješao u predsjedničke izbore u RH, a što, kako sada vidimo, nije bilo ni u interesu Hrvata u BiH, jer se Milanović pokazao kao bolji izbor.