UOČENE NEPRAVILNOSTI Sud poništio dozvolu o izgradnji minihidroelektrana na Bunskim kanalima

Bunski kanal
hercegovina.info

Županijski sud u Sarajevu poništio je okolišnu dozvolu koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo za gradnju dvije minihidroelektrane na Bunskim kanalima, priopćili su iz Fondacije Atelje za društvene promjene.

"Postupak se mora provesti ponovo zbog neregularnosti u izdavanju i zanemarivanja činjenica koje su ekološke organizacije isticale u procesu. Ovo je pobjeda. ali nismo mirni dok se gradnja istih ne zabrani totalno", poručili su aktivisti.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, govoreći o odluci Županijskog suda u Sarajevu, za N1 je kazala, da su to okolišne dozvole za MHE Buna 1 i Buna 2, te da su one izdate na samom početku njenog mandata 11.11.2015. godine.

Ovo je prva okolišna dozvola koju sam potpisala. Počela sam 1. studenog da radim, ovo je potpisano 11. studenog. Sud je pokazao da ima nedostataka", potvrdila je ministrica.

Pojašnjavajući daljnju proceduru nakon poništavanja ove okolišne dozvole, rekla je:

"Da bi ministarstvo donijelo valjanu odluku vodi se upravni postupak. Potrebno je nekoliko dokumenata. Da je u prostornom planu i da ima prethodnu vodnu suglasnost. Vjerojatno i koncesiju. Koncesiju daje općina ili županija. Također, sve dozvole prije okolišnedozvole se dobijaju na nivou županije. Federalno ministarstvo okoliša i turizma dužno je provesti javnu raspravu i uključiti i javnost i uzeti u obzir sve stručne primjedbe koje daju nevladine organizacije ili žitelji koji tu žive", navela je Đapo.