UNO Obveznici PDV-a hitno se moraju registrirati za novi način predavanja PDV prijava

Uprava za neizravno oporezivanje
Fena

Od ukupnog broja, 53.775 PDV obveznika u Bosni i Hercegovini, do danas je samo 12,35 posto obveznika registriralo u Upravi za neizravno oporezivanje zastupnika koji će od početka 2024. godine predavati PDV prijave na novi način. 

Iz Uprava za neizravno oporezivanje upozoravaju sve PDV obveznike, s obzirom da uskoro ističe zakonski predviđeni rok za predaju PDV prijava potpisanih novim kvalificiranim elektronskim potpisom, da se što prije informiraju poduzmu odgovarajuće korake, te izbjegnu prekršajne sankcije. 

Kako bi obveznici neizravnih poreza koristili elektronske usluge Uprave za neizravno oporezivanje uz upotrebu kvalificiranog elektronskog potpisa, kao što je podnošenje PDV prijava ovjerenih na novi način, neophodno je da svaki obveznik prvo zaključi Ugovor o korištenju informacionog sustava za elektronsko poslovanje sa Upravom za neizravno oporezivanje. To je prvi korak koji mora ispuniti svaki PDV obveznik. 

Ovjeren i potpisan Ugovor o korištenju informacionog sustava za elektronsko poslovanje sa Upravom za neizravno oporezivanje svaki obveznik podnosi nadležnom pripadajućem regionalnom centru UNO (Banjaluka, Sarajevo, Mostar i Tuzla). 

Pored toga svaki poreski obveznik mora izvršiti prijavu zastupnika - fizičkog lica koje će u ime obveznika obavljati elektronsko poslovanje sa UNO (podnositi PDV prijave korištenjem kvalificirane elektronske potvrde). Zastupnik može biti osoba zaposlena kod poreskog obveznika, ili knjigovođa koji priprema PDV prijave za veći broj poreskih obveznika. U svakom slučaju zastupnik je fizičko lice koje mora imati kvalificiranu elektronsku potvrdu, a to može dobiti kod Uprave za neizravno oporezivanje. 

UNO je certifikovano tijelo za izdavanje kvalifikovanih elektronskih potvrda i kao ovjerilac Uprava izdaje kvalificirane elektronske potvrde fizičkim licima i fizičkim licima zaposlenim kod poreskih obveznika. Zahtjevi za izdavanje kvalificiranih elektronskih potvrda također se podnose nadležnom regionalnom centru UNO. 

Obveza podnošenja PDV prijava upotrebom kvalifikovane elektronske potvrde za sve PDV obveznike nastupa od poreznog perioda siječanj 2024. godine i zato svi PDV obveznici moraju poduzeti neophodne korake kako bi bili u mogućnosti da u zakanski predviđenom roku ispune svoje obveze, priopćeno je iz Uprave za neizravno oporezivanje.