SKANDAL NA UNIVERZITETU Naoružani policajci istjeruju dekana Adila Trgu

Adil Trgo
Hercegovina.info

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić Adil Trgo danas je bio meta policijskih organa, koji su upali na Univerzitet po prijavi rektorice Alene Huseinbegović da je dekan obio vlastite prostorije. Trgo kojemu je rektorica otkazala ugovor o radu, tvrdi da je meta mobinga rektorice kojom upravlja stranka (SDA) i ne želi napustiti radno mjesto. 

Ovakav skandal u akademskoj zajednici u Mostaru do sada nije viđan. 

„Negdje oko 9.30 u moj kabinet, dekanat dolazi policija. Rekli su da dolaze po prijavi rektorice da sam nasilno ušao na svoje radno mjesto. Predočio sam im odluku o imenovanju, i da sam dekan u mandatu i rekao da sam jučer prilikom dolaska na posao zatekao vrata dekanata zaključana. Budući da sam imao aktivnosti i nastavu prisilno sam ušao u kabinet. Tražili su potom da dođe krim policija, da se utvrdi da su vrata obijena. Rekao sam im da ništa ne sporim, no da je neprimjereno da dolazi policija u uniformi i s oružjem u zgradu fakulteta, ulazi u dekanat u smislu da sam kriminalac. Predočio sam da imam odluke o imenovanju, predočio rješenje o umirovljenju koje je ilegalno doneseno, koje nema validnost jer ga jedino može izdati PIO“, kaže našem portalu Trgo, koji nam se obratio netom nakon nemilog događaja, očekujući da bi mogao biti i uhićen. 

Adil Trgo

Spor Trge s vodstvom Univerziteta nastaje jer ga šalju u mirovinu, premda tvrdi da nije ispunio niti jedan od dva uvjeta za isto – 40 godina staža ili 65 života. Trgo tvrdi da ga rektorica bliska SDA-u želi otjerati s Univerziteta. 

„Mene je rektorica 7. prosinca odjavila sa zdravstvenog i mirovinskog osiguranja, a u ulozi sam dekana. Godine za umirovljenje nisam ispunio ni po starosti, ni po stažu. Trenutačno imam 64 godine i 2 mjeseca života, i prema validnom uvjerenju uplaćenog staža 38 godina i 6 mjeseci. Nisam ispunio uvjete za umirovljenje“, navodi Trgo. 

PIO MIO Uvjerenje by Uredništvo hercegovina info on Scribd

Uznemireni su i njegovi studenti, koji peticijom traže da im ostane kao predavač do kraja akademske godine, a što po statutu Univerziteta imaju pravo.  Univerzitet šuti na naš upit poslan prije 6 dana, a koji se odnosi na dekana Trgu i samu peticiju.  

Je li točno da studenti treće godine potpisuju peticiju da do kraja semestra ostane dekan Adil Trgo? Koji je radno-pravni status gospodina Trge i je li on predmet sudskog spora?, pitanja su koja smo poslali rektorici 14 prosinca. Naknadno smo slali i druga pitanja oko stanja na Univerzitetu, na koja su odgovorili, no na upit oko Trge ne. 

Rektorica Univerziteta Džemal Bijedić u izjavi za Klix je kazala da politika nema veze s umirovljenjem Adila Trge. 

"Prema informacijama kojim raspolaže Univerzitet on je navršio čak 42 godine radnog staža i uradila sam ono što mi zakon nalaže, jer bi u suprotnom bila odgovorna za zloupotrebu položaja", kazala je Klixu rektorica Huseinbegović.

"On je trebao izaći iz prostorija dekanata jer više nije dekan, ali kako nije htio da to uradi dobrovoljno, mi smo mu uputili dopis, da komisiji koju sam ja imenovala dostavi ključeve, pečat i službenu dokumentaciju, jer on više nije zaposlenik Univerziteta. Ali kako je komisija konstatirala da on odbija da napusti prostorije dekanata, mi smo promijenili bravu na vratima, kako bi shvatio situaciju. Međutim, on je na kraju obio bravu i nasilno ušao u dekanat, zbog čega sam ja nažalost prisiljena zvati policiju da sačini zapisnik", ispričala je rektorica mostarskog Univerziteta za Klix.ba

Međutim, iz uvjerenja PIO koje nam je dano na uvid od strane Trge uplaćeni staž mu nije evidentiran za 1986., 1991., 1992., 1993. i dio 1994., te Trgo na koncu 2022. ima uplaćenog staža 38 godina i 6 mjeseci. Zaključno s 2023. ima 39 godina i 6 mjeseci radnog staža, te i dalje ne ispunjava uvjete za umirovljenje, a sve da ih i ispunjava člankom 210 statuta Univerziteta omogućava mu se da završi akadamsku godinu. 

Članak 210 koriste svi nastavnici, osim dekana Trge koji je u ovoj godini izveo 11 tjedana nastave, pa studenti potpisuju peticiju da ostane do kraja akademske godine. 

Adil Trgo

Adil Trgo

Adil Trgo

S druge strane bitno je napomenuti drugi slučaj. SDA forsira u HNŽ-u ostanak zamjenika komesara Ramiza Hasića koji u siječnju puni 40 godina staža. Isčitava se da stranka onima koji su joj po volji produžuje mandat iako moraju u mirovinu, dok druge, koji joj nisu po volji, šalje u mirovinu i prije ispunjenja uvjeta. 

Cijeli slučaj će dobiti i sudski epilog, budući da je ročište u ovom predmetu zakazano u siječnju.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.