UniCredit banka klijentima kao opciju ponudila “BiH jezik”, nisu baš zadovoljni

UniCredit banka klijentima kao opciju ponudila “BiH jezik”, nisu baš zadovoljni
Ilustracija

Unicredit banka nedavno je svojim korisnicima za izbor jezika za mobilno bankarstvo ponudila engleski i BiH jezik. Uslijedile su mnoge reakcije, a na mail adresu redakcije dobili smo pismo u kojem se negoduje što je banka ponudila nepostojeći jezik za mobilno bankarstvo.

Ažuriranjem aplikacije za mobilno bankarstvo korisnici UniCredit usluga nisu dobili mogućnost odabira vlastitog, Ustavom osiguranog i legitimiranog, jezika. Izbor koji se korisnicima nudi jeste BiH i ENG jezik sučelja, kaže u pismu naš čitatelj.

"Bosanskohercegovački jezik iznenadio je brojne korisnike jer on, naime, ne postoji! Zabrinuti korisnici usluga UniCredit banke u nedoumici su radi li se tek o tehničkom propustu ili ciljanoj poslovnoj politici navedene banke. Ovakav izbor diskriminirajući je po sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini te u potpunosti negira nacionalni identitet", kaže se u mailu koji smo primili.

S tim u vezi zatražili smo i komentar Unicredit banke te pitali zašto aplikacija za mobilno bankarstvo uz engleski jezik ne nudi i jezik korisnika - hrvatski - bosanski - srpski, odnosno što znači BiH jezik.  Kažu da će aplikaciju doraditi.

“UniCredit Bank d.d. je uvažila prijedlog naših klijenata te će mogućnost odabira jednog od tri jezika Bosne i Hercegovine biti dostupna klijentima u narednih nekoliko dana. Čim navedena dorada bude dostupna kroz opciju ažuriranja aplikacije, naše klijente ćemo obavijestiti o tome”, kazali su UniCredit banke u Mostaru, sektora za Upravljanje iskustvom klijenata.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.