UniCredit banka klijentima kao opciju ponudila “BiH jezik”, nisu baš zadovoljni

Unicredit banka
Ilustracija

Unicredit banka nedavno je svojim korisnicima za izbor jezika za mobilno bankarstvo ponudila engleski i BiH jezik. Uslijedile su mnoge reakcije, a na mail adresu redakcije dobili smo pismo u kojem se negoduje što je banka ponudila nepostojeći jezik za mobilno bankarstvo.

Ažuriranjem aplikacije za mobilno bankarstvo korisnici UniCredit usluga nisu dobili mogućnost odabira vlastitog, Ustavom osiguranog i legitimiranog, jezika. Izbor koji se korisnicima nudi jeste BiH i ENG jezik sučelja, kaže u pismu naš čitatelj.

"Bosanskohercegovački jezik iznenadio je brojne korisnike jer on, naime, ne postoji! Zabrinuti korisnici usluga UniCredit banke u nedoumici su radi li se tek o tehničkom propustu ili ciljanoj poslovnoj politici navedene banke. Ovakav izbor diskriminirajući je po sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini te u potpunosti negira nacionalni identitet", kaže se u mailu koji smo primili.

S tim u vezi zatražili smo i komentar Unicredit banke te pitali zašto aplikacija za mobilno bankarstvo uz engleski jezik ne nudi i jezik korisnika - hrvatski - bosanski - srpski, odnosno što znači BiH jezik.  Kažu da će aplikaciju doraditi.

“UniCredit Bank d.d. je uvažila prijedlog naših klijenata te će mogućnost odabira jednog od tri jezika Bosne i Hercegovine biti dostupna klijentima u narednih nekoliko dana. Čim navedena dorada bude dostupna kroz opciju ažuriranja aplikacije, naše klijente ćemo obavijestiti o tome”, kazali su UniCredit banke u Mostaru, sektora za Upravljanje iskustvom klijenata.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.