Umirovljeni pripadnici HVO-a protiv ponuđenog teksta zakona

Zajednice ja uputila priopćenje nakon sastanka u Mostaru, a na kojem je istaknuto kako ne prihvaćaju ponuđeni tekst federalnog zakona o povoljnijem umirovljenju koji je prezentiran na zadnjoj sjednici radne skupine.

"Ponuđeni tekst zakona na zadnjoj sjednici radne skupine svodi korisnike prava u kategoriju socijale, a do sada stečena prava reducira od 30 do 50 posto. Očito kako ova vlada želi od osoba koje su časno sudjelovale u Domovinskom ratu stvoriti novu kategoriju socijalnih slučajeva, što Zajednica udruga neće dozvoliti", navodi se u priopćenju.

U Zajednici smatraju kako dosadašnji prijedlozi ne predstavljaju pravično rješenje, već nametanje rješenja koje, kako su naveli, omalovažava sudionike Domovinskog rata.

"Prijedlog zakona toliko omalovažava sudionike Domovinskog rata da ih svrstava u socijalnu kategoriju, a s druge strane stvara preduvjete za proširivanje baze glasačkog tijela za jednu stranku i to uvođenjem u pravo (prema procjeni) više od 7000 novih korisnika", navodi se u priopćenju.

Zajednica udruga umirovljenih pripadnika HVO zahtjeva od Vlade FBiH da na sastanak spomenute radne skupine pozove predstavnika Zajednice Petra Kolakušića.

Inače, na sjednici Predsjedništva Zajednice udruga umirovljenih pripadnika HVO-a iz županija u FBiH za novog predsjednika je izabran Pero Blažević, a za dopredsjednika Josip Pinjuh.