ULJE BEZ IČEGA Za godinu dana pojeftinilo je samo gorivo i ulje, cijene ostalog su znatno porasle

redukcije, ograničenja, namirnice, Španjolska, italija, ulje, fediol, ukrajina, ulje, cijene ulja, poskupljenje, ulje, poskupljenje, poskupljenja, ulje, brašno, Bimal, ulje, cijena ulja, zarada, cijene, ulje, Gorivo, mlijeko, meso
Shutterstock

Cijene u Bosni i Hercegovini nezaustavljivo rastu. Iako su poskupljenja početkom 2022. godine mahom opravdana rastom cijena goriva, sada pad cijena goriva nije doveo do pojeftinjenja skoro ničega. Udruženja potrošača apeliraju na predstavnike vlasti da poduzmu mjere i olakšaju građanima ionako tešku svakodnenicu.

S druge strane, reakcija vlasti je porazna, konkretnih poteza nema, a u najavi su i nova poslupljenja. Poljoprivrednici upozoravaju da će cijene voća i povrća biti još veće zbog loših uvjeta za sjetvu, a potom i vremenskih nepogoda, piše Klix.

Klix je uporedio prosječne cijene nekih od životnih namirnica u svibnju ove i svibnju prošle godine. Prema podacima Agencije za statistiku BiH jedna od rijetkih namirnica koja je pojeftinila je ulje. U svibnju prošle godine litar ulja koštao je, u prosjeku, 5,70 KM, dok sada košta 3,30 KM.

Jedna od namirnica čija je cijena prošle godine značajno porasla je kava čiji je kilogram u svibnju 2022. godine koštao 16,7 KM. Cijena je nastavila rasti sve do sada kada košta 17,9 KM po kilogramu, što je dovelo i do rasta cijena kave u kafićima.

Litar mlijeka u svibnju 2022. godine je koštao 1,6 KM, dok danas, u prosjeku, košta 2,3 KM. Mljekari su kazali kako je cijena otkupa mlijeka niska, i kreće se do 0,85 KM po litru te za visoke cijene krive one koji ih formiraju.

Skuplja je i riža, čiji je kilogram prošle godine dostigao 3,80 KM, a sada košta 4,40 KM, dok je šećer za godinu dana od cijene od 1,9 KM dostigao 2,3 KM. Kilogram junetine košta 19,4 KM, a prošle godine je koštao 17,9 KM. Krompir je od 1,70 KM, dostigao cijenu od 2,20 KM, a prema svemu sudeći cijena neće stati na ovom iznosu.

Međutim, gorivo, na čije pojefitnjenje su građani čekali, je zaista jeftinije, pa je tako cijena dizela u svibnju 2022. godine koštala 3,2 KM po litru, dok je sada 2,5 KM. Cijena benzina je sa 3 KM pala na 2,6 KM po litru, a gorivo se u javnom prostoru više ne spominje uzrokom novih poskupljenja.