Uhićenja zbog jeftine struje za mostarski aluminij

Uz njega, USKOK je i protiv bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca te Ivana Koštana, predsjednika Uprave TLM-a Šibenik podnio kaznene prijave jer ih sumnjiči za sklapanje sumnjivih ugovora pri čemu je državni proračun oštećen za više od pola milijarde kuna. Jedan od spornih ugovora koji je najviše zainteresirao hrvatsku javnost jest onaj o prodaji jeftine struje mostarskom Aluminiju, preko šibenskog TLM-a. Tijekom jučerašnjeg dana policija je detaljno pretraživala Mravakov stan, automobil te ured u HEP-u nakon čega je saslušan u policijskoj postaji.

Politička pozadina

- Mravku se stavlja na teret zloporaba položaja i udruživanje za činjenje kaznenih djela, kazao je Ante Madunić, Mravakov odvjetnik. S Polančecom, koji je u istražnom zatvoru u Remetincu zbog afere "Podravka" i koji je prvoosumnjičeni u aferi prodaje struje, istražitelji nisu razgovarali. Kako navodi njegov odvjetnik Anto Nobilo, Polančec još nije dobio ni istražni nalog. Očekuju ga najkasnije do ponedjeljaka, a tada će biti ispitan u zatvorskoj ćeliji u Remetincu.
- Otprilike znam o čemu se radi, no kaznenu prijavu još nisam vidio. Riječ je o široj političkoj odluci, ali sada, kada se uvidjelo da je ona ekonomski neisplativa, treba naći Pedru, komentirao je Nobilo. Prenio je i Polančecovu poruku iz Remetinca.
- Miran sam, koliko sam ja kriv, toliko je kriv i uži kabinet Vlade i HDZ-a. Bio sam prisutan na užem kabinetu Vlade dok su odlučivali o tome, ali ja ništa nisam potpisao, poručio je Polančec. Nobilo je uvjeren da ovo neće ostati samo na Polančecu. USKOK je podnio kaznene prijave i protiv još dvojice muškaraca u dobi od 54 i 52 godine, izvijestila je policija. I ranije se nagađalo kako takav štetni ugovor HEP-a i TLM-a ne bi mogao biti proveden bez blagoslova nekoga iz najviše vlasti.

Prodaja struje

Zbog štetnih ugovora i gubitaka nastalih kupoprodajom električne energije tijekom 2007. i 2008. USKOK je nakon istrage utvrdio da je Ivan Mravak nanio štetu HEP-u od 84 milijuna eura. Prvobitno se sumnjalo i na Damira Begovića, bivšeg predsjednika Uprave šibenskog TLM-a, ali je utvrđeno kako on nije utjecao na ugovor TLM-a s HEP-om te ga nije ni potpisao. U te dvije navedene godine, HEP je na međunarodnim tenderima kupovao struju po najvišim cijenama, a potom je prodavao TLM-u po znatno nižim, ponekad i četverostruko manjim cijenama. Upravo zbog te činjenice cijela priča postaje zanimljiva i za našu zemlju, jer je TLM većinu te struje prepuštao mostarskom Aluminiju. Kako je na taj način HEP na račun poreznih obveznika u Hrvatskoj sufinancirao tvrtku u našoj zemlji što je izazvalo oštre reakcije u hrvatskoj javnosti. Naime, HEP je tijekom 2008. kupio 350 megavata električne energije po cijeni od 83,3 eura po megavatsatu, a prodavao je TLM-u, a u biti Aluminiju, po 20,5 eura po megavatsatu!? Gubici nastali u ovim transakcijama iznose približno 50 milijuna eura, dok je gubitak iz 2007. iznosio oko 34 milijuna eura. Kroz to su vrijeme glavni dobavljači električne energije za HEP bile tvrtke EFT srbijanskog tajkuna Vuka Hamovića te slovačka Korlea.

Tajni dogovor

Uz Mravaka, Polančeca i Koštana, USKOK istražuje i Tomu Galića, nedavno smijenjenog predsjednika uprave Hrvatske energetske regulatorne agencije u čijim je uredima policija prije dva dana provela opsežnu raciju. Galić je, podsjetimo, smijenjen nakon što je bez znanja Vlade dao zeleno svjetlo za poskupljenje grijanja. Kako prenose hrvatski mediji, sve sporne nabave odobravao je upravo Galić, a osobno je utjecao i na davanje dozvole za trgovinu električnom energijom TLM-ovom poduzeću kćeri - TLM Trgovina. Iako postoji sumnja da je cijeli posao s kupoprodajom električne energije dogovoren između Mije Brajkovića, bivšeg direktora Aluminija i tadašnjeg vrha Vlade RH, za to još uvijek nema konkretnih dokaza.

Aluminij

Ugovor u obostranoj koristi
Glasnogovornik Aluminija Mostar Darko Juka kazao je kako ova tvrtka na čin uhićenja Ivana Mravka niti može niti želi davati komentare, s obzirom na to da im nisu poznate nikakve okolnosti ni činjenice oko toga dijela istražnoga postupka. Također, on navodi kako Aluminij nije niti pozvan komentirati policijsko-pravosudne aktivnosti.
- U pogledu trojnoga međunarodnog ugovora, sklopljenoga između HEP-a, TLM-a i Aluminija, mogu kazati kako je taj ugovor načinjen po ekonomskoj formuli koja je u obostranomu interesu (kako za Aluminij, tako i za TLM) i koja je u skladu s tada vrijedećim zakonskim propisima! K tomu, Aluminij je sve svoje obveze iz spomenutoga ugovora izmirivao uvijek u cijelosti i na vrijeme, rekao je Juka.

Bez saznanja
Stipo Buljan, tajnik Ministarstva energetike, industrije i rudarstva FBiH kazao nam je da je za slučaj saznao iz medija.
- Ministarstvo, ukoliko treba nešto da radi, ne kontaktira s HEP-im nego s resornim ministarstvom iz Hrvatske. Što se tiče ove problematike s električnom energijom nismo nikada imali razgovore s hrvatskim kolegama, kratko nam je kazao Buljan.

Slučaj "Buljubašić"
Mravak je od rujna prošle godine s još četvoricom rukovoditelja u HEP-u osumnjičen da je zlouporabio položaj i ovlasti te oštetio HEP za gotovo 700.000 kuna jer je Radi Buljubašiću omogućio da četiri godine ne radi, a prima plaću te mu po povlaštenoj cijeni prodao stan. Povratnik iz Australije 62-godišnji Buljubašić je plaću primao kao zaposlenik HEP-a, a zapravo je radio u središnjici HDZ-a. Mravak je nakon toga na prijedlog hrvatske Vlade smijenjen.

Stanovi, automobili...
Uz ostale afere u HEP-u našla se ona sa stanovima. Naime, za unajmljene stanove u Zagrebu HEP je isplaćivao vrtoglave svote, a u njima žive šefovi te tvrtke. Neke se druge "face" u HEP-u, pak, nisu zadovoljile unajmljenim stanovima pa su ih otkupili od HEP-a po smiješno niskim cijenama. Trošilo se i na skupe automobile, kako bi se šefovi HEP-a unatoč krizi mogli voziti sigurno i luksuzno.

Borba s korupcijom
Premijerka RH Jadranka Kosor komentirajući uhićenje bivšeg čelnika HEP-a istaknula je kako je vidljivo kako sva tijela rade svoj posao.
- U borbi protiv korupcije nastavit ćemo jednakom snagom i u tome nećemo posustati. Što se Vlade tiče, nulta tolerancija na bilo kakav i bilo čiji oblik korupcije, kategorički tvrdi Kosor.

Piše: Dragan Bradvica\dnevni-list.ba