Isplata plaća radnicima Aluminija za kolovoz

Isplata plaća radnicima Aluminija za kolovoz

Ono što u jučerašnjoj informaciji nije objavljeno jest podatak kako će radnici Aluminija dobiti plaću za kolovoz. Kako doznaje Ero.tel, takva odluka je donesena na jučerašnjem sastanku, a sredstva za isplatu će biti osigurana kroz povrat PDV-a kojeg Aluminij treba dobiti uskoro.

Radnici će dobiti plaću i za kolovoz, tako da svoje obveze mogu ispuniti isto kao u vrijeme dok je tvornica radila.

Oni koji žele otpremninu, krenut će u tome pravcu, a naše je sada da napravimo popis djelatnika koji su nam potrebni kako bi se Ljevaonica pokrenula. Očekivanja su kako će biti iznađena sredstva za početak proizvodnje i kako će se skoro trećina radnika vratiti na svoja radna mjesta – rekli su sugovornici iz Aluminija za Ero.tel.

Koliko će se točno radnika vratiti na posao još nije precizirano. Jedni spominju brojku 230, drugi 250, treći skoro 300. Ako uzmemo da je to srednja brojka, to bi značilo kako će nešto manje od trećine radnika Aluminija dobiti ponudu da se vrate na posao.

Hoće li svi prihvatiti ostaje za vidjeti. Vjerojatno će plaće biti nešto manje nego je to bio slučaj ranije, a hoće li ponude biti zadovoljavajuće za radnike još nije poznato.

Jedan dio radnika će otići u mirovinu i to je pitanje na kojem će Vlada FBiH užurbano raditi. Status tih ljudi se mora žurno riješiti i očekuje se kako će se premijer Novalić i ministrica Milićević ovim pitanjem ozbiljno pozabaviti idućih dana.

Nastavak rada na svim spomenutim procesima očekuje se nakon vikenda. Vremena za odmor nitko nema, osobito pravosuđe koje tek treba otkriti imena onih koji su Aluminij doveli u ovu poziciju i uništili tvornicu do te mjere da je upitno hoće li više ikada imati pretpostavke biti gigant kakav je nekada bila. Netko za to mora odgovarati.