UHIĆENJA Bosanci na prijevaru uzeli milijune eura od tvrtki iz EU

UHIĆENJA Bosanci na prijevaru uzeli milijune eura od tvrtki iz EU
Hercegovina.info

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) tijekom četvrtka su (29.10.) na području Žuapnije Sarajevo i Istočnog Sarajeva, u okviru predmeta kodnog naziva 'Transfer', lišili slobode četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo iz članka 249. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine 'Udruživanje radi činjenja kaznenih djela', u svezi s kaznenim djelom iz članka 294. 'Prijevara', članka 373. 'Krivotvorenje isprave' i članka 397. 'Neovlašteni pristup sustavu i mreži elektroničke obrade podataka' propisanih Kaznenim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine, te članka 209. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine 'Pranje novca'.

Prilikom pretrage otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti traženi nalozima, odnosno veća količina računara i računarske opreme, mobilnih telefona, poslovne dokumentacije, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem kaznenom postupku.

Osumnjičene osobe terete se da su u suradnji sa drugim osobama organizirale grupu ljudi, od kojih su većina državljani Bosne i Hercegovine, te državljani Republike Hrvatske, Republike Srbije, Crne Gore, Republike Mađarske i Republike Slovenije, koji su nezakonito putem interneta prikupljali podatke od pravnih osoba iz Republike Austrije i Savezne Republike Njemačke, zatim izvršili krivotvorenje naloga za plaćanje koje su dostavljali bankama u Republici Austriji i Saveznoj Republici Njemačkoj te na temelju tih krivotvorenih naloga uplaćivali novac na račune kojima su raspolagali u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. 

Nakon toga, osumnjičeni su novac sa računa podizali, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist od više milijuna eura. Osumnjičene osobe privedene su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje SIPA-e.