UHIĆEN NA GRANICI Čapljincu pritvor zbog ratnog zločina

Granična policija kontrola
Ilustracija/Hercegovina.info

Na prijedlog Županijskog tužiteljstva HNŽ Mostar, rješenjem Županijskog suda u Mostaru od 22.08.2023. godine, određen je pritvor u trajanju od najdulje 1 (jedan) mjesec, prema osumnjičenom Esi Raziću, rođen u Čapljini (1966.), stalno nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo "ratni zločin protiv ratnih zarobljenika" iz čl. 144. preuzetog Kaznenog zakona bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, priopćeno je danas iz Tužiteljstva HNŽ.

"Osumnjičenom Esi Raziću se stavlja na teret da je dana 02.10.1993. godine, oko 10:00 sati, na brdu Kvanj, općina Mostar, kršeći pravila Međunarodnog prava, za vrijeme oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine (Armija R BiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u svojstvu pripadnika Armije BiH, izvršio ubojstvo dva ratna zarobljenika.

Županijski sud u Mostaru je ocijenio da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenom, iz razloga jer postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bijega.

Naime, Eso Razić je lišen slobode na graničnom prijelazu, prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu, jer je za njim bila raspisana potraga zbog vođenja kaznenog postupka.
Županijsko tužiteljstvo HNŽ u suradnji sa MUP-om HNŽ intenzivno nastavlja sa poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima je počinjeno ovo kazneno djelo", priopćeno je.