UGROŽENO POSLOVANJE Wizz Air u rujnu odlazi s aerodroma u BiH, rješenje bi mogla biti nova aviokompanija

Zračna luka aerodrom Tuzla

Aviokompanija Wizz Air u rujnu ove godine zatvorit će svoju bazu u Tuzli, što će se negativno odraziti na poslovanje tamošnjeg Međunarodnog aerodroma. Opstanak te zračne luke doveden je u veliko pitanje, a isključivo rješenje je suradnja s nekom novom aviokompanijom, piše Klix.

Najveća niskotarifna aviokompanija Wizz Aira jučer je donijela odluku na osnovu koje će u rujnu ove godine povući svoja dva bazna aviona s Međunarodnog aerodroma u Tuzli, a izvršit će i ukidanje većine destinacija. Ova vijest je iznenadila menadžment tuzlanske zračne luke koja se našla u velikom problemu.

"Zatečeni smo posljednjom informacijom jer mi ne vidimo niti jedan razlog za takvu odluku. Naime, ovo je rekordna godina za tuzlanski aerodrom po broju prevezenih putnika, jer mi zaključno s 15. srpnja imamo opsluženo više od 400 tisuća putnika. Na osnovu toga, nijedan ekonomski razlog ne postoji za to da Wizz Air zatvori svoju bazu, ostavivši nas samo kao stanicu", kazao je za Klix.ba direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli Dževad Halilčević.

On ističe da se tuzlanski aerodrom nalazi u Wizz Airovoj mreži aerodroma, a na nivou svakog mjeseca su bili među prve tri zračne luke.

"Tu se gledaju svi parametri, poput brzine posluge, minimalnih kašnjenja te popunjenosti aviona, odnosno letova. Dakle, još jednom kažem da nijedan statistički razlog nije išao u prilog navedenoj odluci. U svom pojašnjenju oni su nama rekli da se to događa samo zbog globalnih ekonomskih pomjeranja koja su prisutna. Mi ništa nismo mogli učiniti da to spriječimo", ističe Halilčević.

Imali su uvjete za daljnji rad

Navodi da je niskotarifna aviokompanija imala sve uvjete za daljnji rast i razvoj na tuzlanskom aerodromu, a u prilog tome ide i činjenica da se trenutno realizira nekoliko kapitalnih investicija. Među najznačajnijima su izgradnja trećeg gatea te prilaznih svjetala koja bi smanjila problem jutarnjih magli, a koje stvaraju probleme prilikom polijetanja aviona.

Ove investicije bile su i jedan od zahtjeva aviokompanije, a također pratile su i plan razvoja aerodroma koji je u narednim godinama imao intenciju podizanja broja putnika na njih milijun godišnje.

"Ovakva odluka Wizz Aira negativno će se odraziti na poslovanje našeg aerodroma, prije svega jer se smanjuje broj operacija. Ukoliko bi situacija ostala nepromijenjena, odnosno ukoliko bismo ostali prepušteni samo njima, aerodrom ne bi mogao opstati jer mi imamo prevelike troškove s dnevnim radom od 22 sata, što su oni tražili, a mi smo im udovoljili. Kada dobijemo konačan red njihovog letenja, mi ćemo morati izvršiti rebalans našeg poslovnog plana", nastavlja Halilčević.

Svi poslovni planovi Međunarodnog aerodroma u Tuzli su temeljeni na osnovu rada Wizz Aira, koji predstavlja glavni faktor opstanka ove zračne luke. Naime, od ukupnog broja prevezenih putnika u ovoj godini, čak 85 posto njih je koristilo usluge spomenute aviokompanije.

"Wizz Air nije jedina kompanija. Mi intenzivno vodimo razgovore te tražimo način da prevladamo aktualnu situaciju, odnosno da putnički potencijal koji jasno postoji, iskoristimo s drugim zainteresiranim avioprijevoznicima, kako bismo nastavili raditi koliko-toliko u istom obujmu. Bitno je da mi imamo putnički potencijal, a u rješavanje trenutne situacije se uključuje i naše resorno ministarstvo te osnivač", dodaje direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli.

Baza otvorena 2015. godine

Svoj procvat Međunarodni aerodrom u Tuzli je počeo doživljavati 29. svibnja 2013. godine, kada je uspostavljena poslovna suradnja s Wizz Airom.

Do lipnja 2015. kada je stigao prvi bazni avion te kada je u biti otvorena baza, ovaj aerodrom je aviokompaniji predstavljao stanicu. Dvije godine nakon stacioniranja prvog, dovezen je i drugi bazni avion, koji nažalost, u rujnu, odlaze iz Tuzle.

Prošle godine Međunarodni aerodrom u Tuzli uspostavio je suradnju s aviokompanijom Ryanair, međutim ona je kratko trajala zbog problema koji se stvorio u vezi s plaćanjem takse od tri marke, a koju nameće Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA).

Ryanair je od 1. lipnja ove godine privremeno suspendirao letove s tuzlanskog aerodroma, ali je opcija za nastavak suradnje i dalje otvorena jer potpisani ugovor nije prekinut.