UDRUGE PROTIV mHE VOLUJAK Nakon našeg članka o projektu Čovićeve rodbine oglašavaju se udruge

Volujak Rama
Mladen Topić

Za projekt mHE na Volujaku bori se tvrtka MM Energy u suvlasništvu Čovićeva zeta Marija, a isti je vještačen s ciljem prodaje Elektroprivredi HZ HB.

Ponovljeni upravni postupak izdavanja okolišne dozvole za izgradnju mHE Volujak, o čemu smo pisali, tema je nevladina sektora, ali i organizacija koje se bave zaštitom okoliša. Priopćenjem se oglasila se i Udruga Aarhus centar u BiH.

Iz lokalne prozorramske Udruge Hereditas najavili su suprotstavljanje ovom projektu. Predsjednik Udruge Antun Kovčalija najavio je da će se uključiti u ponovljeni upravni postupak te zatražiti poštivanje međunarodnih konvencija kojih je BiH potpisnica te da se ne izda okolišna dozvola.

mHE Volujak bi značila devastaciju prirodne baštine te iznimnog lokaliteta prostora rijeke i kanjona koji zaslužuje zaštitu, a ne devastaciju. Podsjećamo da je Volujak predložen za zaštitu kao dio Emerald Network kao područje od posebnog interesa za zaštitu po Bernskoj konvenciji“, kazao je Kovačlija, naveo je Aarhus.

Aarhus podsjeća na Deklaraciju o zaštiti rijeka i zaključak o zabrani gradnje malih hidroelektrana na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine, donesen u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije još 2020. godine. Vladi Federacije BiH je dan rok da provede analizu i predloži zakonodavne promjene kako bi se ta zabrana primijenila u praksi. Ne zaboravimo i Zakon o električnoj energiji FBiH kojim se obustavlja izdavanje energetskih dozvola za mHE te se na taj način obustavlja njihova izgradnja.

Rijeka Volujak ili Volujčića, kako je neki nazivaju, nalazi se u istočnim predjelima općine Prozor/Rama. Nastaje od više izvora ispod Gorače i Divan-planine. Duga je oko 19 kilometara i gradi kanjon koji je ponegdje dubok i preko 600 metara.

Bogata je potočnom pastrmkom i potočnim bjelonogim rakom koji obitava samo u čistoj vodi, a koji se nalazi na IUCN-ovoj crvenoj listi ugroženih vrsta. Zato i ne čudi činjenica da je Volujak najčišća rijeka ramskoga kraja. Upravo iz tog razloga, izgradnja mini hidrocentrala na njenom toku bi bila prava ekološka katastrofa, podsjeća Aarhus koji je od Općine Prozor Rama tražio da ukine koncesiju danu za mHE Volujak.

Podsjetimo, Federalno ministarstvo okoliša i turizma ponovilo je upravni postupak izdavanja okolišne dozvole za izgradnju mHE Volujak, a investitori imaju tromjesečni rok da dostave novu studiju utjecaja na okoliš.

Za projekt mHE na Volujaku bori se tvrtka u suvlasništvu Čovićeva zeta Marija, a isti je vještačen s ciljem prodaje Elektroprivredi HZ HB.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.