UDISANJE ZRAKA IZ KOŠNICE Ta mogućnost postoji i kod naših pčelara

Udisanje zraka iz košnice
Hercegovina.info

Apiterapija je metoda liječenja ili poboljšanja zdravlja pčelinjim proizvodima; medom, propolisom, matičnom mliječi, peludi, voskom, pčelinjim otrovom i to pojedinačno ili u raznim međusobnim kombinacijama.

Jedna od vrsta apiterapije je i apiinhalacija. Riječ je o apiterapijskoj metodi udisanja ljekovitog aerosola iz pčelinjih košnica preko inhalacijske maske.

Udisanje zraka iz košnice

Pčelinja košnica sadrži mnoge hlapljive tvari iz različitih pčelinjih proizvoda, poput meda, propolisa, peludi, matične mliječi i voska, te feromone koje pčele izlučuju kako bi međusobno komunicirale. Hlapljive tvari uglavnom uključuju sastojke iz skupine esencijalnih ulja, flavonoide i razne organske kiseline.

Prilikom apiinhalacije, osoba udiše ljekoviti aerosol preko maske koja je jednosmjernim ventilom spojena direktno iz pčelinje košnice. Za najoptimalnije rezultate potrebno je udisati na usta, a izdisati na nos kako se ne bi narušavala mikroklima u košnici. Također, ovakvom metodom disanja izvodi se dišna gimnastika koja jača dišne mišiće i time poboljšava rad bronha. Prilikom apiinhalacije ne dolazi do nikakvog kontakta s pčelama.

Dva uređaja, odnosno inhalatora je nedavno nabavio i pčelar Franjo Žilić s Proslapske planine koja se nalazi se u graničnom području Bosne i Hercegovine, zapadno od Gornjoramske kotline u općini Prozor-Rama.

"Nedavno sam se odlučio napraviti ovakvo nešto po primjeru brojnih kolega pčelara iz Slovenije i BiH. Nabavio sam iz Slovenije dva uređaja, odnosno inhalatora koja sam spojio na dvije košnice. U hrvatskoj i Bosni i Hercegovini ih nema nabaviti, samo u Sloveniji. Prvenstveno sam to napravio radi sebe i svojih potreba, a ukoliko netko želi probati slobodno može doći", kaže Franjo za Hercegovina.info.

Udisanje zraka iz košnice

"Dođu susjedi, isprobaju i vide kako to ide. Ne naplaćujem ništa, jer sam to prvenstveno napravio radi sebe. Ne mislim ni u budućnosti to činiti, jedino ako bi se nekada sve razvilo da su baš velike posjete", kaže nam.

"Pomaže kod brojnih problema, a naročito za dišne puteve. Čovjek kada udiše taj zrak iz košnice on udiše sve ono što pčela proizvodi, a to su med, propolis, matična mliječ i sve ostale pčelinje proizvode. Sve to ide preko inhalatora".

Udisanje zraka iz košnice

"Ja uđem svaki dan. Prema iskustvima trebalo bi se inhalirati između 15 i 20 minuta dva puta na dan. Iskustva ljudi koja možete pronaći na internetu su izuzetno dobra i ljudima ovo može samo pomoći, a ne odnemoći".

Udisanje zraka iz košnice

I brojne njegove kolege imaju ovu mogućnost sa svojim košnicama.

"Ima naravno. Tu u mom kraju imaju dva pčelara, ima ih još nekoliko u Hercegovini, a dosta pčelara nudi tu mogućnost u Bosni. Mogu reći kako je ta priča dosta razvijenija u Bosni nego u Hrvatskoj", zaključio je Žilić.

Udisanje zraka iz košnice

Ovaj pčelar ima 30 košnica, a kako nam je rekao ova godina za pčele nije bila baš idealna u svom samom početku s obzirom na vremenske (ne)prilike i obilne padaline koje su nas pratile na proljeće. No, dolaskom vrućina i toplijeg vremena optimizam kod naših pčelara je sve veći.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.