VLASNIKU UZEO MED I VOĆE Upadi medvjeda u selima toliko česti da ih se mještani više i ne boje

medvjed,med,košnice,napadi
Nezavisne

Mještani podgrmečkih sela na području općine Sanski Most odavno strahuju od medvjeda koji su, kako u šali kažu, postali domaće životinje.

Da je to tako, svjedoči i primjer Miće Mudrinića, mještana sela Dabar, kojem je odrasli medvjed razbio košnice i počastio se još nezrelim voćem.

Vlasnik kaže da je jučer u svoju kuću došao iz Banje Luke, te da ga je dočekala srušena ograda, pišu Nezavisne.

"Prvo sam pomislio da je netko udario autom, a kada sam pregledao imanje shvatio sam što se dogodilo. Možete misliti kakva je sila bila potrebna da se željezni stup slomi i zgnječi ograda, nakon čega je ušao u dvorište", kaže Mudrinić.

Na meti ovog medvjeda bile su košnice u kojima nije pronašao mnogo meda, s obzirom da je prošla sezona bila slabija, a vlasnik kaže da ih je medvjed razbio desetak.

Potom je otišao u voćnjak i počeo brati još nezrele jabuke i kruške, a Mudrinić kaže da je medvjed pokazao nevjerojatne penjačke sposobnosti.

Ovaj domaćin kaže da je u proteklom periodu imao nekoliko susreta s medvjedom i dodaje da je jedan bio posebno kritičan.

Priča da ga je medvjed iznenadio dok je zatvarao ogradu, a susret sa šumskom životinjom nikada neće zaboraviti, jer kako navodi:

"Kad sam se okrenuo, vidio sam ga na cesti, bio je ogroman i približavao mi se korak po korak. Ukočio sam se od straha, sve brže sam zatvorio kapiju i počeo je udarati željeznim lancem s lokotom. Stao je, podigao se na stražnje noge, zatim se okrenuo i otišao", priča Mudrinić.

Nada se da će šteta koju je medvjed napravio biti nadoknađena, ali dodaje da su malobrojni stanovnici ovog kraja u strahu, jer su se medvjedi namnožili u velikom broju i susreti s njima su svakodnevni. Njihova meta najčešće su košnice i voćnjaci na imanjima koja su napuštena i zapuštena, prenosi Nezavisni portal.

I drugi mještani Dabra, jednog od najvećih bosanskohercegovačkih sela, kažu da su susreti s medvjedima svakodnevni, a tome pridonosi i činjenica da je većina imanja napuštena i da tamo više niko ne živi. Prema njihovim riječima, u brojnim zaseocima ovog podgrmečkog sela stalno živi tek pedesetak stanovnika.

Kao što je poznato, medvjedi su već dva desetljeća strogo zaštićene životinje i njihov je lov zabranjen.

To je doprinijelo njihovom velikom razmnožavanju, pa prema podacima Lovačkog društva Sana, danas samo na području sanskih lovišta živi više od 50 odraslih jedinki ovog gospodara šume, a broj medvjeda je u stalnom porastu.