UDARIO MAGARAC NA TIGRA Pitali smo gradske vijećnike što misle o Kordićevom istupu

Magarac Mostar Kordić basna
Hercegovina.info

Zadnja sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara ni u čemu nije trebala biti zanimljiva ili upečatljiva jer se uglavnom sastojala od godišnjih izvješća osnovnih i srednjih škola te nekoliko javnih poduzeća, no gradonačelnik Kordić svojom basnom se progurao u 'gradski trending'. Medije je nazvao trovačima, oporbu smjestio u kategoriju 'gluposti' i odlučio da neće on nikome dokazivati da je trava plava te nakon svog espozea napustio sjednicu prepustivši direktore škola i javnih poduzeća vijećnicima.

Gradski vijećnici smatraju da ovakav obračun s oporbom, medijima i građanima nije primjeren poziciji gradonačelnika.

"Neprimjerena mjestu i instituciji u kojoj smo se nalazili. Smatram da građanima našeg grada trenutno nije do basni i bajki, nego da žele da napokon vide konkretne promjene. Ali, ništa novo i začuđujuće od gradonačelnika", ističe Emina Ćorić, nova SDP-ova zastupnica kojoj je ovo bila druga službena sjednica otkad je zamijenila kolegu Armana Zalihića.

Kaže da joj nastup nije nimalo iznenađujući budući da smatra kako ovo nije prvi put da gradonačelnik Kordić za govornicom priča neprimjereno njegovoj poziciji.

"Smatram da je u svom nastupu još jednom dokazao da još uvijek ni nakon dvije godine mandata i rada Gradskog Vijeća nije naučio što su čije nadležnosti, i još jednom je iskoristio govornicu i pravo koje ima po Poslovniku da se obračunava s oporbom i neistomišljenicima i optužuje ih za nešto. Vidjeli smo to i na sjednici održanoj 29. 12. 2022., a i na nekim prethodnim sjednicama. Zasmetalo me je kako se ponaša prema kolegama vijećnicima i vijećnicama jer je svojim nastupom narušio ugled našeg grada", naglašava Ćorić jer je posebno žalosti činjenica da se ovakva slika šalje u javnost kad gradonačelnik priča basne i indirektno vrijeđa vijećnike.



Adela Gosto smatra da bi predsjednik Gradskog vijeća trebao prekinuti gradonačelnika u ovakvim govorima.

"Što se tiče nastupa gradonačelnika ovo nažalost nije prvi put da nam priča bajke i basne, narodne doskočice. Tako smo na prošloj sjednici slušali priču o pacijentu s muhom u uhu. Gradonačelnik sve kritike i primjedbe koje vijećnici s razlogom upućuju na neka od javnih poduzeća, gdje su postavljeni direktori vldajućih, naziva glupostima. Jako često proziva vijećnike za nepripljemljenost, koristeći neprimjerene termine u svom izlaganju. Gradonačelnik treba znati da mi do informacija dolazimo jako teško, jer nam Gradska služba, odjeli, direktori javnih poduzeća, ne odgovaraju na upite. Ako sam izašla za govornicu i iznijela primjedbu, onda morate znati da je sigurno osnovana. Osobno sam upozorila predsjednika vijeća (op. Salem Marić) da on mora držati do digniteta vijeća i naredni put kada gradonačelnik krene uspoređivati one građane ili vijećnike koji uoče propuste njegovih direktora, magarcima, tigrovima, pacijentima s psihotičnim ponašanjem, da mu riječ bude oduzeta", kaže PMP-ova vijećnica.

Gosto tvrdi da gradonačelnikove basne ne sluša i da ih sad ne bi znala ponoviti.

"Onog trenutka kad gradonačelnik krene s onako osmišljenim nastupom, obično uzmem iščitavati narednu točku dnevnog reda", Gosto.

Novi HRS-ov vijećnik Slavko Zovko ističe da se basnom sakriva pravo stanje oko MO Parkinga, a da su magarci u ovoj priči svi oni koji se usude išta propitkivati.

"Njegovi nastupi zadnjih mjeseci sliče mi na Andreja Plenkovića koji dezavuira, izbjegava i vrijeđa zastupnike. Mario Kordić se stavlja na pijedestal superiornosti iako je jako nategnuto postao gradonačelnikom, pa me posebno čudi njegov podcjenjivački stav prema vijećnicima, naravno, o onima iz oporbe. Ovo s basnom je jedan loš PR potez i mislim da bi trebao razmisliti o svojim suradnicima koji ga savjetuju. On je time htio prekriti ono što se događa u javnom poduzeću 'MO Parking', pa je na neki način svjesno skrenuo na priču o magarcima i tigrovima nego kako njegov direktor ne plaća parking, a uz to je još sredio besplatan parking i svojim suradnicima", tvrdi.

Republikanci ističu da su spremni biti magarci u dokazivanju boje trave.

"Usporedba s magarcom u tom kontekstu je, naravno, uvrjedljiva. Slobodno nas može gledati kao magarce, ali sad ćemo kao tražiti izvješće o poslovanju u tom poduzeću i ako je htio magarce, neka bude uvjeren da će ih i dobiti. Poanta mu je promašena jer mi iz HRS-a, kao i cijela oporba, nismo postavljali glupa pitanja nego potkovane činjenice. Očito je Kordić umiješan u cijelu priču pa basnama bježi od odgovornosti i svi su krivi osim njega i njegovog direktora Barbarića", kaže Zovko i naglašava da će biti zanimljivo kako će lavovi i tigrovi objasniti narodu da direktor javnog poduzeća i njegovi suradnici kartu plaćaju 0 umjesto 125 KM i da će u tom slučaju biti lakše dokazati da je trava plava.

Iz oporbe kažu da je Kordić izgubio nadzor nad Gradskom upravom.

"Basna je bacanje prašine u oči oporbi i građanima, na što sam mnogo puta do sada upozoravala. Kada Gradonačelnik ne zna kako obraniti svoje suradnike, onda nađe basnu koju mu šalju, kako je rekao, njegovi prijatelji. Odavno napominjem da je gospodin Kordić izgubio nadzor nad radom Gradske uprave i mislim da Grad ne ide dobrim putem. Da sam u pravu ne bih imala toliko pritužbi građana koji se žale na gradsku administraciju. Mislim da su zaposlenici zaboravili da su servis građanima. Isto kao i gradonačelnik. Što bi rekao gospodin Kordić, žalosti me da ga i većina u Gradskom vijeću podržava iz nekih njima znanih razloga", smatra Boška Ćavar.

Bivša vijećnica Naše stranke, a sada neovisna kaže da ju je basna uvrijedila jer za cilj ima omalovažavanje pojedinih vijećnika.

"Neka se ubuduće g. Kordić bori za transparentnost njegovih kadrova, koji usput trebaju što prije podnijeti ostavke jer nisu sposobni za takva radna mjesta", zaključila je.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.