UČILI OD NAJBOLJIH Općina Grude "nacrtala" natječaj kako bi pogodovanjem kupili 2 Dustera za 75 tisuća maraka

općina Grude , Ljubo Grizelj, Natječaj, pogodovanje

Natječaj vrijedan 75.000 KM bez PDV-a raspisala je Općina Grude. Općinski načelnik Ljubo Grizelj i suradnici ništa nisu prepustili slučaju, pa su u natječajnoj dokumentaciji autodilerima jasno dali do znanja da žele dvije Dacije Duster.

"Općina Grude nedavno je raspisala natječaj za nabavku dva automobila. Provodi se transparentni, otvoreni postupak javne nabavke, a procijenjena vrijednost je 75.000 KM bez PDV-a.", donosi portal pratimotendere.ba.

Uprkos tome što se provodi najtransparentniji mogući postupak, načelnik Ljubo Grizelj (HDZ BiH) i njegovi suradnici ipak su uspjeli prekršiti Zakon o javnim nabavkama BiH. 

Naime, u natječajnoj dokumentaciji riječima je praktično nacrtano traženo vozilo što, podsjetimo, zakonski nije dozvoljeno. 

“Osim ako nije opravdano predmetom nabavke, u tehničkoj specifikaciji ne smije se uputiti na određenog proizvođača, na podrijetlo ili na poseban postupak, na marke, patente, tipove ili određeno podrijetlo ako bi se time pogodovalo ili isključili određeni gospodarski subjekti ili određeni proizvodi“, piše, između ostalog, u članu 54. Zakona o javnim nabavkama BiH.

Tehničke specifikacije u natječajnoj dokumentaciji navedene su tako da ih najvjerovatnije može ispuniti samo vozilo Dacia Duster.

Tako se traži da vozilo bude dugo min. 4.300 mm (Dacia Duster je duga 4.341 mm), da klirens bude min. 200 mm (Dacia – 210 mm), da snaga motora bude min. 80 kW (Dacia – 84 kW), da zapremina prtljažnika bude min. 400 litara (Dacia – 411 litara), da ima uzdužne krovne nosače, blokadu diferencijala, 4x4 pogon... Ono što je posebno zanimljivo jest da se traži „Hands free kartica za automatsko otključavanje i pokretanje vozila“. Prema ekspertima s kojima smo se konzultirali, u ovoj klasi vozila samo Dacia ima ovo, a čak je i sam naziv bukvalno prepisan iz kataloga ponuđača.

Ono što još treba istaknuti jest da je navedeno da je isporuka vozila 90 dana od potpisa ugovora. Međutim, zbog pandemije i poremećaja na samom tržištu automobila, prosto je nemoguće dobiti novo vozilo, čak i da se plati avansno, za manje od nekih sedam mjeseci.

Dakle, ova vozila vjerovatno se nalaze na lageru određenog ponuđača ili su vozila u dolasku, a što može upućivati i na prethodni dogovor ugovornog organa i ponuđača.