Učenici u ŽZH će čekati udžbenike najmanje mjesec dana

Školska torba ruskak knjige udžbenici škola
Ilustracija hercegovina.info

Učenici u ŽZH će čekati besplatne udžbenike koje je osigurala Vlada najmanje mjesec dana, jer je ministrica umjesto običnog, raspisala međunarodni natječaj za nabavku udžbenika, premda su obje nakladničke kuće koje opskrbljuju učenike po hrvatskom planu i programu pravna lica u BiH.

I premda je pohvalno što Županija Zapadnohercegovačka, tj. Vlada daje besplatne udžbenike od prvog do sedmog razreda, nije jasno što će učenici raditi mjesec dana u praznim klupama.

Identično je na području i Županije Središnja Bosna, gdje unatoč trogodišnjem planu nabave udžbenika za sve učenike osnovnih škola, nova nastavna godina će početi bez njih.

Nadležna ministarstva, unatoč tomu što imaju plan utroška sredstava za nabavu udžbenika unaprijed planiran u županijskom proračunu, sam postupak nabave provode kasno.

Treba istaknuti kako nastavnici koji provode nastavni proces još uvijek ne znaju koji udžbenici će se otkupiti odnosno koji je „izbor“ ministarstvo napravilo pri raspisivanju natječaja.

Ministarstvo Županije Zapadnohercegovačke unatoč tomu što ima jasan Zakon o udžbenicima, i jasnu sliku onoga što treba otkupiti prema tom istom Zakonu, ustrajno drugu godinu za redom krši Zakon te dobiva kaznene prijave na račun grubog kršenja Zakona.

Da nije riječ samo o borbi izdavačkih kuća, nego kršenju Zakona i bahatom ponašanju nadležnog ministarstva govori i činjenica da udžbenici, bez obzira na nakladnika, neće biti na školskim klupama 7. rujna kada nastava službeno počinje.

Naglasili bismo kako smo još prije više od mjesec dana postavili pitanje o vrsti i postupku nabave udžbenika te niz drugih pitanja koja su bacila sumnju na legalnost prošlogodišnjeg postupka s obzirom da prošlogodišnji udžbenici još uvijek nisu plaćeni, upravo Vladi Županije Zapadnohercegovače koja odobrava sredstva, a do objave ovog teksta nismo dobili odgovor, baš kao ni iz resornog ministarstva Županije Središnja Bosna.

I dok će udžbenici u te dvije županije kasniti, HNŽ svojim učenicima neće dodijeliti besplatne udžbenike uopće, izuzevši dijela gdje Federacija donira knjige za socijalno ugrožene učenike.

S druge strane Hercegbosanska županija je osigurala besplatne udžbenike za prvi razred osnovne škole, kao i nabavu za socijalno ugrožene učenike od prvog do četvrtog razreda.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.