ZVALI SU GA 'ICEMAN' Tko je bio Šveđanin koji je ubijen u Sarajevu?

Šveđanin Harris Österdahl
Švedska policija

U Sarajevu je sinoć ubijen 30-godišnjak Harris Österdahl, a ranije tijekom svog života bio je poznat u krim-miljeu Švedske i više puta optuživan za različita kaznena djela.

Tko je ubijeni?

Österdahla je policija u Švedskoj označila kao vođu kriminalne mreže Vinsta, organizacije koja se bavila švercom droge. Sa samo 25 godina iza sebe je imao čak 21 optužnicu, piše Klix.ba.

Österdahl je 2017. osuđen na četiri godine zatvora kao organizator u lancu prodaje droge. Između ostalog, drogu je prodavao i preko Facebooka. Osuđivan je i na četiri godine zatvora zbog podmićivanja, prebrze vožnje, teških kaznenih djela povezanih s drogom, oružjem i dopingom.

Preko odvjetnika Petera Dahlqvista u više navrata je negirao bilo kakvu vezu s Vinsta klanom, piše švedski Expressen. Österdahl je 2020. godine osuđen na dvije godine zatvora zbog teških kaznenih djela vezanih za oružje i kaznenih djela vezanih uz lake droge.

Nakon puštanja na slobodu, bio je dio Foxtrota (kriminalne mreže u Švedskoj) i zauzimao je poziciju odmah ispod liderskog sloja. Također, nalazio se i među osumnjičenima za rukovođenje transportom droge i vršenje nasilnih radnji za organizaciju: tučnjave, pucnjave i slično. Ovaj 30-godišnjak imao je nadimak i "Iceman" - ledeni čovjek.

Njegov pseudonim pojavljivao se i u šifriranim porukama oko prodaje droge koje su pronađene tijekom velike akcije u kojoj je carinska policija zaplijenila 800 kilograma Foxtrotove droge u prosincu prošle godine. Prošlog tjedna je sedam osoba osuđeno na zatvorske kazne zbog povezanosti s krijumčarenjem droge velikih razmjera, a Österdahl nije bio među optuženima u ovom slučaju.