U ŠPANJOLSKOJ RAZBIJEN LANAC TRGOVINE LJUDIMA Mlade žene iz BiH i Hrvatske prisiljavali na krađe i prostituciju

Ilustracija
The Times

Španjolska policija je u predgrađima Madrida i Barcelone uhitila šestero pripadnika obiteljskog klana koji je trgovao mladim ženama iz Hrvatske i BiH prisiljavajući ih na krađe i prostituciju u Španjolskoj.

U policijskom priopćenju poslanom u nedjelju navedeno je da je policija u predgrađima Alcorcon i Sabadell prošli mjesec oslobodila četiri žene žrtve trgovine ljudima.

Naime, kriminalna organizacija, sastavljena od nekoliko obitelji porijeklom iz Bosne i Hercegovine, bavi se nezakonitim aktivnostima diljem Europe. Među njima su pljačkanje kuća i džeparenje po velikim gradovima poput Madrida i Barcelone. Španjolska policija je, u suradnji s njemačkom, otkrila da time upravlja organizacija podijeljena u manje obiteljske skupine, piše 24sata.


Obećavali im bolji život

“Kriminalna organizacija je dovodila u Španjolsku iznimno mlade žene iz BiH i Hrvatske koristeći njihovu lošu društveno-kulturnu i financijsku situaciju”, priopćila je policija.

Dodaju da bi mladim ženama lažno obećali bolji život u inozemstvu i novac kojim bi pomogle svojim obiteljima, no čim bi ih doveli, nad njima je počelo ‘ekstremno nasilje’, nekad u obliku seksualnog zlostavljanja. Žene bi nasilno bivale podvrgnute volji članova bande koji bi od njih zahtijevali da im svaki tjedan donesu veliku količinu novca.

“Ponekad bi ih tražili 5.000 eura tjedno, do kojih su trebale doći prostitucijom i pljačkanjem”, navela je policija.

Klan kriminalaca vode muškarci, premda njihove žene imaju važnu ulogu u kontroli i nadgledanju žrtvi. Vođe su u kontaktu s drugim takvim skupinama kojima posuđuju žene nad kojima imaju kontrolu, a čak “prodaju i svoje maloljetne kćeri ugovarajući brakove s muškarcima iz drugih klanova”.

Policija zaplijenila vrijedne satove, dijamante, automobile

Policajci iz Madrida su upali u stan u madridskom predgrađu Alcorcon gdje su uhitili dvije osobe. Istovremeno su policajci iz Barcelone ušli u dva stana u tamošnjem predgrađu Sabadell i priveli još četiri osumnjičene osobe. Pritom su oslobodili četiri zatočene mlade žene.

Policajci su zaplijenili sedam satova procijenjenih na 495.000 eura, četiri dijamanta vrijedna 160.000 eura, jedan automobil, 6.015 eura i 771 dolar u gotovini. Agenti su odnijeli i računala te dokumentaciju važnu za daljnju istragu.

Operacija se nastavlja i nisu isključena nova uhićenja, poručuje policija.

Žene s hrvatskim dokumentima pljačkale stanove

U Španjolskoj, ali i Italiji, Portugalu te Francuskoj, već godinama se odvijaju pljačke stanova u kojima bivaju uhićene mlade žene s hrvatskim dokumentima.

Policija nije objavila imena žrtava i članova kriminalne organizacije. Službeni izvori iz Hrvatske, koji su imali uvid u neke od ranijih slučajeva u Španjolskoj, rekli su pod uvjetom anonimnosti da je obično riječ o Romima.

Te informacije 24sata nisu mogle provjeriti. Uhićeni, kao i osobe koje policija navodi kao žrtve, nisu bile dostupne za komentar. Njihovi osobni podaci nisu dati na uvid.