U ponedjeljak počinje kampanja „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“

BIH, kampanja, UN Woman

Podizanje svijesti javnosti o utjecaju rodnih stereotipa kao uzroka nasilja nad ženama i djevojčicama osnovni je cilj ovogodišnje kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, koju u BiH pod motom #isključimostereotipe i #isključimonasilje, u suradnji sa svojim partnerima, realizira UN Women ured u BiH.

Ciljevi postavljeni ovom kampanjom predstavljaju dio redovnih i dugogodišnjih napora UN Women i naših partnera na sprečavanju nasilja nad ženama i djevojčicama u BiH. Globalna akcija, koja traje od 25. studenga, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. prosinca, Međunarodnog dana ljudskih prava, širom svijeta poziva na okončanje svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama.

„Ovogodišnja kampanja '16 dana aktivizma' koju provodi UN Women fokusira se na važnost prepoznavanja i propitivanja stereotipa u okviru rada na sprečavanju nasilja nad ženama i djevojčicama. Svi u zajednici, uključujući muškarce i mlade ljude, trebaju propitivati i mijenjati rodne stereotipe koji dovode do nasilja. Stoga je iznimno važno da razgovaramo s mladima, i ohrabrujemo generacije koje dolaze da grade budućnost bez nasilja nad ženama i djevojčicama“, rekao je David Saunders, predstavnik UN Women u BiH, povodom početka kampanje.

Istraživanja o rasprostranjenosti nasilja prema kojima je svaka druga žena u Bosni i Hercegovini nakon 15. godine iskusila neki oblik nasilja, ukazuju na ozbiljnost ovog problema u našem društvu. 

Patrijarhalni stavovi prema kojima se žene ne promatraju kao ravnopravne s muškarcima prisutni su u različitim društvenim sferama, uključujući porodice, obrazovni sistem i medije.

Tri javna događaja u Banjoj Luci, Tuzli i Sarajevu bit će prilika da kroz kratke javne prezentacije, inspirirane predavanjima TED Talk formata, i razgovore u obliku “žive biblioteke”, mladi ljudi, ali i ostali građani i građanke, čuju više o tome što su rodni stereotipi, na koji način dovode do nasilja nad ženama i djevojčicama, kako ih propitivati, te kako djelovati preventivno.

Prvi događaj planiran je 25. studenog u Gradskom pozorištu Jazavac u Banja Luci, s početkom u 14 sati.