U Međugorju traže otvaranje granica za strance, u suprotnom prijeti kolaps

U Međugorju traže otvaranje granica za strance, u suprotnom prijeti kolaps
hercegovina.info

Povodom informacije o nastavku zabrane ulaska stranaca u Bosnu i Hercegovinu, koju je objavio 30. lipnja predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, u Međugorju se na inicijativu lokalnih turističkih djelatnika Zorana Jerkovića i Davora Ljubića, održao sastanak sa zamjenikom ministra Vanjskih poslova Josipom Brkićem, načelnikom općine Marinom Radišićem i predsjednikom Općinskog vijeća Čitluk Predragom Smoljanom.

Sastanku su nazočili predstavnici hotelijera, turističkih agencija, autobusnih prijevoznika, ugostitelja i vlasnika suvenirnica.

Na sastanku je naglašena potreba za zajedničkim nastupom svih koji djeluju u ovom velikom Marijanskom svetištu prema institucijama vlasti u BiH. Istaknuta je pogubnost ove odluke, te da vremena za daljnje odlaganje odluke o neulasku stranaca nema. Hoteli, restorani, turističke agencije i prijevoznici ne rade od prosinca 2019. godine i svima im prijeti kolaps..

Ukoliko bi se omogućio nesmetan ulazak stranaca u BiH, sezona bi mogla biti koliko – toliko spašena u periodu kolovoz – listopad, te bi to bila dobra najava za 2021. godinu, kada proslavljamo 40 – tu obljetnicu Gospinih ukazanja u Međugorju, navodi se u zaključku sastanka.

Josip Brkić je izvjestio nazočne da nikakva nova odluka nije donesena, već su zadržane mjere donesene u ožujku 2020. Obećao je da će se, u skladu sa svojim mogućnostima, zauzeti za pomoć svojim susjedima i prijateljima iz Međugorja. Istakao je važnost da zahtjev prema Vijeću ministara ide po protokolu, te da bi u najboljem slučaju, ova odluka mogla biti donesena za 10 dana.

Osim ovoga, raspravljalo se i o aktualnim problemima s kojima se gospodarstvo suočava u Brotnju, pe je načelnik Radišić obećao pomoć u iznalaženju rješenja prevazilaženja krize odgađanjem naplata određenih nameta, shvaćajući ozbiljnost kompletne situacije.

Sastanak je završio zaključkom da se ide s zahtjevom za otvaranjem granica BiH za građane EU, Švicarske i NR Kine, po uvjetima koji su vrijedili prije proglašenja pandemije, odnosno da građani EU mogu ući ili sa osobnom kartom ili putovnicom. U zahtjevu se traži od Vijeća ministara da ulazak omoguće najkasnije do 08. srpnja 2020, godine, kako bi se koliko toliko moglo spremiti za doček hodočasnika najavljenih već za kolovoz. Ističu kako će se svima omogućiti boravak u hotelima i svetištu uz pridržavanje svih predviđenih epidemioloških mjera.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.