VIDEO  U Međugorju smješteno 200 Ukrajinaca, pogledajte njihovu današnju dirljivu molitvu

izbjeglice, ukrajinci, Međugorje
Hercegovina.info

Oko 200 ukrajinskih državljana trenutno boravi u Međugorju. Radi o majkama s djecom koje su svoje utočište i bijeg od rata pronašli u Hercegovini. U protekla dva dana stiglo je više od njih 100, s dva autobusa, dok su neki u Međugorju bili i prije same invazije pa su bili primorani ostati tu. U narednim danima očekuju se dolazak još barem tri autobusa iz ove ratom pogođene zemlje.

Međugorje im je privremeno rješenje

Mještani Međugorja organizirali su se tako da majke i djecu iz Ukrajine rasporede u svoje domove. Neki su primili jednu, a neki po dvije obitelji zbog lakše organizacije. Po zakonu Bosne i Hercegovinu oni u zemlji mogu ostati do 30 dana. Bez statusa izbjeglica oni ne mogu imati zdravstvenu skrb. Ministarstvo civilnih poslova i komunikacija u suradnji s Graničnom policijom BiH pokušat će ishoditi kompromis i napraviti izuzeće kako bi se njihov boravak produžio. Očekuje se kako će Ministarstvo sigurnosti i Vijeće ministara prihvatiti  tu odluku jer drugog izbora trenutno nema, s obzirom na to da je u Europi trenutno preko milijun i pol izbjeglica, a očekuje se da će se ta brojka iz dana u dan povećavati. 

izbjeglice,ukrajinci,Međugorje

Zajednička sveta misa svih Ukrajinaca u Međugorju

Mnogi žele ići dalje

Postoje i oni koji se ne žele zadržati duže u Međugorju, odnosno u BiH, već žele ići dalje u zemlje Europske unije. To su nam potvrdile dvije Ukrajinke koje smo sreli ispred crkve u Međugorju: "Željeli bi otići u neku zemlju Europske unije kako bi osigurali zdravstveno i školstvo za našu djecu", kazale su nam.

izbjeglice,ukrajinci,Međugorje

Mještani Međugorja kažu kako će zbog toga djelovati kao privremena stanica te da će i dalje primati one koji dođu u ovo mjesto i budu u potrebi. 

Svi žele pomoći

U pomoć izbjeglicama od prvog dana pritekli su djelatnici Crvenog križa (županijski HNŽ i ŽZH te Federalni). Oni po njihovom dolasku organiziraju testiranje na koronavirus, pružaju im psihološku pomoć, a pokrenuli su i radionice za djecu.

"Mi evidentiramo sve izbjeglice iz Ukrajine koje pristižu posljednjih dana. Dajemo im iz naših skladišta ono što imamo zaliha, popisujemo njihove potrebe i nakon toga zovemo privatnike, donatorske kuće i fondacije. Također radimo na spajanju s njihovim obiteljima, pogotovo ukoliko su se roditelji razdvojili sa svojom djecom", kaže za Hercegovina.info tajnik Crvenog križa HNŽ-a Bojan Rosić.

Posebna pažnja je na djeci.

"Kada se rade testiranja na koronavirus, dosta se čeka da isti bude gotov. Stoga smo uveli djeci da crtaju i boje kako bi im prošlo vrijeme. U planu nam je s UNICEF-om napraviti jednu radionicu kako djeca ne bi previše boravila samo u kućama. Također u planu nam je otvoriti i humanitarni broj za sve one koji žele pomoći", kazao nam je Rosić.

izbjeglice,ukrajinci,Međugorje

Ukrajinski svećenik koji dopratio je jednu grupu izbjeglica danas je krenuo nazad za Ukrajinu

U pomoć su se uključile i 'Mame Brotnja'. Kako je za Hercegovina.info rekla Ivana Barbarić ispred ove grupe, one skupljaju higijenske potrepštine i hranu za majke i djecu, a u pomoć će se uključiti i Općina Čitluk. Njihova pomoć se već distribuira prema obiteljskim kućama i pansionima u kojima su Ukrajinci smješteni. Pomoć organiziraju i gospodarstvenici iz Brotnja, ali i Županije Zapadnohercegovačke.

Danas u 13 sati imali su i zajedničku svetu misu koju je u 'Kapelici Klanjanja' kod župne crkve sv. Jakova predvodio ukrajinski svećenik. Na kraju mise on je okupljenima rekao: "Ne plašite se, ne plačite, ne gubite nadu, sjetite se izraelskog naroda, slava Isusu Kristu", rekao je svećenik.

Posebno je bila dirljiva molitva 'Oče naš' koju su ukrajinski vjernici zajedno otpjevali.