U kućanstvu po 30 članova, slijede provjere

U kućanstvu po 30 članova, slijede provjere
...prema kojem su dužni dati točne podatke, rekla je savjetnica za odnose s javnošću Agencije Mirsada Adembegović.

Bez problema na Ilidži

Ona je poručila da Agencija za statistiku nije službeno dobila nikakve prigovore iz istočne Ilidže gdje su se građani žalili kako su im došli popisivači iz Federacije BiH. Prema njenim riječima, popisni krugovi na granici definirani su i ne bi trebalo biti problema. Adembegović je naglasila kako Agencija za statistiku BiH čini sve napore da popis protekne bez problema. Prema njenim riječima, popis u BiH teče bez većih problema kojih na terenu nema u tolikoj mjeri da ne mogu biti riješeni. S njom se ipak ne bi složio veliki broj stanovnika ove zemlje. Kako nam je jučer rekao voditelj tima HDZ-a BiH za praćenje popisa stanovništva Nikola Lovrinović, primijećene su nelegalne radnje, i to od instruktora. - Dobivamo informacije kako instruktori vrše pritisak na popisivače, kako na svoj način tumače zakon, te poduzimaju niz drugih radnji koje nisu u skladu sa zakonom.

Mi ćemo i dalje pratiti stanje - rekao nam je jučer Lovrinović. Navodno ovih slučajeva najviše ima u Varešu i Kaknju, ali ni neki dugi gradovi nisu izuzetak. Mnogo oštriji u izjavama je bio Adnan Jašarević, direktor Fondacije "Popis 2013.", koji je upozorio kako bi broj Bošnjaka u Republici Srpskoj mogao biti daleko manji od stvarnog zbog načina rada popisivača, ili pak naredbi koje im daju instruktori.

Kaznene prijave

On je čak najavio kako će biti podnesene kaznene prijave protiv onih popisivača i instruktora za koje se utvrdi kako su nelegalno radili. Problem je navodno u tome što popisivači ne žele popisivati osobe koje nisu prisutne na popisu, ni djecu ako su privremeno odsutna u situacijama kada ih, prilikom dolaska popisivača, želi popisati njihov djed. Agencija je na ovakve događaje već reagirala upozorenjem u kojem je naređeno da se popisivači moraju striktno držati zakona. I dalje se bilježi dolazak autobusa iz Njemačke, Švedske i drugih zemalja koji dovoze ljude na popis u BiH. Naši sugovornici su zaključili kako ipak u ovim radnjama nema ništa nelegalno.

Vecernji list