U IŠČEKIVANJU NOVOG SUSTAVA Mostarci plaćaju jedan od najskupljih parking servisa u državi

MO Parking
Hercegovina.info

Nakon što je Mostar Parking zbog poteza rukovodstva došao pod povećalo javnosti, građani se s pravom pitaju što oni mjesecima plaćaju, a direktor i bliži suradnici ne moraju, ali i također kakvu kvalitetu usluge plaćaju budući da veliki broj parking mjesta nije obilježen, niti uređen. Iako sustav MO Parkinga još uvijek ne radi, odlučili smo provjeriti trenutačne cijene u bh. gradovima, kao i nekim iz susjedstva.

Mostarci za prvu centralnu zonu plaćaju 1,50 KM po satu, a u drugoj zoni 1 marku. Povlaštene karte za fizičke osobe, odnosno stanare u zoni naplate na mjesečnoj razini koštaju 25 KM za prvu zonu, a 15 za drugu.

Jedan od rijetkih hercegovačkih gradova koji naplaćuje usluge parkinga je i Grad Ljubuški, no u tom mjestu nema zona i 1 KM je cijena parkiranja na području cijele parking zone.

Sat parkiranja u Sarajevu u zoni 1 iznosi 2 marke, a u drugoj zoni 1 marku. Parking u glavnom gradu također se ne naplaćuje nedjeljom i državnim praznicima, a svoje usluge pruža od 7 do 22 sata. Cijena mjesečne parking karte za parkiranje putničkih vozila stanara/fizička osobe s prebivalištem u ulicama u kojima se naplaćuje parkiranje po zonama iznosi 55 KM za prvu zonu te 35 KM za drugu zonu.

U prijestolnici Republike Srpske ista je cijena od 1KM za sat vremena parkiranja u tzv. nultoj zoni i prvoj zoni koje obuhvaćaju središnji dio Banje Luke, dok je 0,5 KM sat vremena parkiranja u drugoj gradskoj zoni. Cijena povlaštene karte u drugoj zoni za stanare iznosi 10KM mjesečno ili 50 KM godišnje.

Parking u zoni 0 u Tuzli će vas koštati 2 KM, dok je sat vremena 1 KM u prvoj zoni, a u drugoj zoni pak 0,5 KM. Kao i u Sarajevu, parking je otvoren u rasponu od 7 do 22 sata. Povlaštena/stanarska karta u ovom gradu na godišnjoj razini koštaju 250 KM za 'nultu zonu', 150 KM za prvu zonu te 80 KM za drugu zonu.

Zenička extra zona za građane iznosi 2 KM, a prva zona je 1 KM. U Zenici je također druga zona 0,5 KM po satu. Mjesečna karta za pojedinačne parkinge po lokacijama u prvoj zoni iznosi 58,50 KM, u drugoj 23,40 KM.

Zagreb parking svoje usluge kategorizirao je u više zona, a prva zona je najskuplja i sat parkiranja košta oko 3 KM. Druga zona je znatno jeftinija pa košta oko 1,30 KM.

Građani hercegovačkog susjeda Metkovića plaćaju jeftiniji parking negoli Mostarci. Cijena parkiranja od sat vremena građane, a i turiste će koštati oko 1,25 KM u prvoj zoni. Dnevna karta u prvoj zoni iznosi nešto manje od 20 KM, a u drugoj zoni oko 12,50 KM. Cijena karte za stanare u zoni naplate na mjesečnoj razini je oko 10 KM, a za stanovnike grada i prigradskih naselja 15 KM. Za sve umirovljenike 10 KM.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.