NADOGRADNJA ILI PAD SERVERA Novogodišnji besplatan parking u Mostaru, ili besplatan do daljnjeg?

MO parking
Hercegovina.info

Ako ovih dana naiđete u Mostar, parking se ne morate truditi platiti, jer je pao server te tvrtke. Brojni građani pismima, ali i facebook objavama ukazuju na nelogičnosti, no iz tog javnog poduzeća tvrde da se radi o nadogradnji sustava. Međutim, iz više izvora saznajemo da kompletan sustav naplate parkinga ne funkcionira više od 10 dana. 

„Ako uđemo na službenu stranicu Mostar parkinga stoji posljednja vijest od 22.12.2022. kako se radi nadogradnja mobilne aplikacije, a da se naplata može odvijati putem drugih metoda naplate. Pokušali smo platiti i putem drugih kanala. Ako pošaljemo sms poruku da platimo parking sa Eroneta dobijemo poruku da se za blagdane ne naplaćuje parking (bez jasne informacije od kada i do kada je parking besplatan) što je oprečno sa informacijama na službenoj stranici“, navodi u dopisu skupina građana iz Ulice kralja Tomislava, dvadeset potpisnika iz dva ulaza (podatci poznati redakciji). 

Vidimo da kontrolori hodaju po gradu i nadgledaju naplatu, dobili smo informaciju sa službene stranice da je mobilna aplikacija u nadogradnji te da se koriste drugi kanali plaćanja. Zatim smo slanjem poruke putem Eroneta dobili obavijest da je parking za vrijeme predstojećih blagdana besplatan, pišu dalje.
Korisnici su vidno zbunjeni i neinformirani, nitko ne zna ni što se događa, ni plaća li se parking, ni dijele li se kazne. Pitajući kontrolore dolazimo do saznanja da već neko vrijeme ne funkcionira kontrola naplate. 

Mostar Parking je postavio sljedeću obavijest. 

„Zbog tehničkih nadogradnji MoParking sustava, mobilna aplikacija i SMS plaćanje parkinga su trenutno van funkcije te svi koji žele parkirati svoja vozila na javna parkirališta u Gradu Mostaru mogu koristiti parking automate. Napomena svim korisnicima, Parking na javnim parkiralištima u Gradu Mostaru je u vrijeme novogodišnjih praznika besplatan! Molimo Vas da pratite MoParking web stranicu za sve buduće informacije o MoParking aplikaciji i svim vijestima vezanima za javna parkirališta u Gradu Mostaru. Hvala Vam na razumijevanju, objavili su na ovu temu iz JP „MOSTAR PARKING“ d.o.o. Mostar. 


Širenje samo u zapadnom Mostaru


Uz sve to, građani u dopisu navode da se parkinzi obilježavaju i šire samo u zapadnom Mostaru, dok u istočnom ima primjera gdje pojedinci gajbama čuvaju svoj parking i nitko im ništa ne može. Zašto se naprednije parking širi u jednom dijelu grada, pitali smo Mostar Parking. 

„Uređenje mirujućeg prometa u Gradu Mostaru se radi prema elaboratu za ulični i kvartovski parking u Gradu Mostaru, sukladno definiranim zonama i kvartovskim područjima u tim zonama, bez obzira u kojem dijelu grada se nalazi. Ni na koji način ne dijelimo grad na istočni i zapadni dio. Uskoro kreće naplata i u kvartu omeđenom ulicama Husnije Repca  i Rade Bitange. Postavljanje vertikalne signalizacije je u finalnoj fazi“, negiraju navode građana iz Mostar Parkinga. 

Ističu i da zagrađivanje javnih površina nije njihov problem. 

„Što se lokalnih ugostitelja, gajbi i ostalih predmeta na parking mjestima tiče, ovo pitanje nije u nadležnosti Mostar Parkinga pa predlažemo da upit postavite gradskoj inspekciji koja je nadležna da sankcionira sve one koji neovlašteno zauzimaju bilo koju javnu površinu pa tako i parking“, istaknuli su iz Mostar Parkinga. 

Građani u dopisu pišu i da se ne radi sve po propisu kada su u pitanju korisnici povlaštenih karata. Međutim iz Mostar Parkinga i to negiraju. 

„Odlukom GV o načinu organiziranja, upravljanje i korištenja javnih parkirališta u gradu Mostaru u članku 10. je definirano da su vozila hitne pomoći, policije i vatrogasna vozila oslobođeni naknade parkiranja i u skladu s time i postupamo“, istaknuli su.

Prema našim saznanjima problemi s naplatom nisu prouzročeni nadogradnjom sustava nego padom servera Mostar parkinga, te bi, kako sada stvari stoje, parking u Mostaru mogao biti besplatan do daljnjeg. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.