U GILJE NI STRUJE, A NI PRAVOPISA Pogledajte kako izgleda službeni dopis koji je potpisao direktor Elektroprivrede HZHB

Marinko Gilja,Elektroprivreda HZHB,struja,Mostar,vijesti

Marinko Gilja, direktor Elektroprivrede HZHB poslao je apel Vladi FBiH u kojem traži pomoć oko opskrbe električnom energijom, no cijeli taj dopis obiluje gramatičkim i pravopisnim greškama. Pitanje je kako je sve pobjeglo krugu bližih suradnika koji ili pišu ili provjeravaju direktorove dopise, a Bogu hvala, nije da mu ih fali.

Tako Elektroprivreda HZHB na prvoj stranici koristi nepoznati upitni oblik "da li je su". Za pretpostaviti je da se 'space' slučajno zakačio i trebalo je pisati "da li jesu", no to je i dalje daleko od pravilnog oblika koji bi zahtijevao standardni hrvatski jezik koji priliči instituciji naziva Hrvatske zajednice Herceg-Bosne. Ukoliko Gilja odluči opet tražiti pomoć svojih stranačko-koalicijskih partnera iz Vlade FBiH, predlažemo da koristi upitni oblik 'jesu li Vlada FBiH i Parlament BiH...". Sve i da se zadrži na srpsko-hrvatskom koji je očito bliži HDZ-ovim jahačima javnih poduzeća, možemo i tu pomoći pa sugerirati upit koji počinje s 'da li su'. Pitanje je koju bi negaciju direktor Gilja koristio od 'da li je su', najlogičnije tom jeziku koji bi bio nalik nekoj verziji crnogorskog glasio bi 'da li ni je su".

Marinko Gilja,Elektroprivreda HZHB,struja,Mostar,vijesti

U ostatku dopisa nemoguće je ne primijetiti dvije negacije za koje se obaralo na popravni. 

Direktor Gilja obraća se Vladi u nadi riječima "kako NEBISMO došli u situaciju da NEMOŽEMO nabaviti nedostajuću električnu energiju, pravovremeno Vam se OBRAČAMO i alarmiramo ovaj problem, jer vrlo lako može doći do ugrožavanja SIGIURNOSTI I STABILNSTI elektroenergetskog sistema u BiH, pa samim tim i redovite opskrbe kupaca u Federaciiji BiH.

Marinko Gilja,Elektroprivreda HZHB,struja,Mostar,vijesti

Elektroprivreda HZHB, sudeći prema posljednjem dopisu koji su uputili vladi Federacije BiH nalazi se u ozbiljnim problemima kada je u pitanju isporuka električne energije krajnjim korisnicima.

Kako kažu u dopisu, JP 'Elektroprivreda HZ Herceg Bosne' d.d. Mostar je ušla u razdoblje kada je uredna opskrba naših potrošača polako postala upitna, kako potrošača iz kategorije univerzalne usluge tako i potrošača iz kategorije tržišne ponude.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.