U FBiH nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, najavljeno otvaranje vrtića i pokretanje javnog prijevoza

koronavirus, BIH, dječiji vrtići, djeciji vrtic, vrtići mostar, Danijela Kegelj
Ilustracija/Vrtić sveti Josip

Dobre vijesti javnosti je danas predočio član Federalnog stožea civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Davor Pehar

U posljednja 24 sata u FBiH testirana su 344 uzorka na Covid-19 i nije potvrđen nijedan pozitivni slučaj. Prvi put od početka epidemije imamo veći broj oporavljenih pacijenata od aktivnih. Od Covida-19 oporavio se 461 pacijent, a aktivna su 444 slučaja zaraze koronavirusom. U kliničkim centrima u FBiH liječi se 37 pacijenata od kojih su dva na respiratoru”, kazao je Davor Pehar.

Član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje, Goran Čerkez naglasio je kako nas ovi pozitivni rezultati čine zadovoljni, ali ujedno i opreznima jer u sljedećem razdoblju je potrebno praćenje ublaženih mjera.

“Morat ćemo pratiti kako se to odvija na broj novih pozitvnih na koronavirus. Epidemija sigurno nije gotova i bit će još oboljevanja, ali nadam se da će biti kontrolirano, s tim da to sve ovisi o nama koliko poštujemo mjere socijalne distance, nošenja maski i rukavica i pranja ruki. To je veoma važno i nadamo se kako ćemo novim načinom života doprinjeti da ne idemo u negativne scenarije. Moramo postati svjesni da živimo drugačiji način života nego što smo do sada živili. Danas je dan bez ijednog pozitivnog slučajeva i s većim brojem oporavljenih. To je sve rezultat mjera. Uradili smo određene analize i uspoređivali situaciju unutar Bosne i Hercegovine i prema europskim zemljama. Prema broju pozitivnih na milijun stanovnika Bosna i Hercegovina je tu odmah iz Crne Gore, gdje imamo 56, a Crna Gora 51,3 pozitivna na milijun stanovnika. Kada gledamo broj umrlih Bosna i Hercegovina ima 2,26 smrtnost, s tim da je FBiH smrtnost na milijun 1,51, a u Republici Srpskoj 3,57. Prema tom kriteriju nalazimo se odmah iza Srbije, Crne Gore i Slovenije. Kada se usporedimo s europskim zemljama moram reći da smo daleko ispred europskih zemalja, u Austriji je tako smrtnost 6,6, Belgija ima smrtnost 67,7 na milijun stanovnika, 26,5 Švedska, a Francuska 37,9. U tim zemljama je broj umrlih na milijun stanovnika izuzetno visok i puno veći nego u BiH”, istaknuo je Čerkez.

On je najavio kako će se nastaviti sa ublažavanjem mjera i da će život do kraja mjeseca biti normaliziran.

“Mi se nadamo kako ćemo i dalje ublažavati mjere korak po korak. Već ovog tjedna razmatramo određene mjere i vrlo brzo očekujemo da počne raditi gradski prijevoz i da se otvore vrtići. S obzirom da se život vraća ljudi imaju potrebu da svoju djecu ostave u vrtiće. Naravno bit će određena pravila ponašanja iz Zavoda za javno zdravstvo. Ako se budemo pridržavali mjera imat ćemo vraćanje normalnom životu do kraja mjeseca”, naglasio je pomoćnik ministra za javno zdravlje, Goran Čerkez.