U ČETIRI OKA 190 milijuna maraka otišlo bez obavijesti o nabavi

U ČETIRI OKA 190 milijuna maraka otišlo bez obavijesti o nabavi

Tijekom prošle godine institucije na svim razinama u Bosni i Hercegovini sklopile su poslove vrijedne 190,5 milijuna KM kroz pregovaračke postupke bez objave obavijesti, što predstavlja najnetransparentniji vid nabavke.

"Praćenjem ugovornih organa, utvrdili smo da je određeni broj ugovornih organa primjenjivao izuzeća i za predmete nabavke koji se ni na koji način nisu mogli dovesti u vezu sa sprječavanjem širenja pandemije. Stoga je Agencija u takvim slučajevima te predmete dostavljala nadležnim tužiteljstvima u Bosni i Hercegovini", navodi se u Nacrtu izvješća o praćenju postupaka javne nabavke koji je izradila Agencija za javne nabavke BiH.

Inače, u 2019. godini putem pregovaračkog postupka bez objave obavijesti sklopljeno je 1.546 ugovora, dok su prošle godine na taj način sklopljena 2.062 ugovora vrijednosti 190,5 milijuna KM, od čega se najviše odnosi na kupovinu robe i to 82,6 milijuna KM. Analizom koju je provela Agencija za javne nabavke uočeno je da su u toj robi prevladavali medicinska oprema, medicinska sredstva i sredstva za osobnu higijenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, pregovarački postupak bez objave obavijesti je najnetransparentniji postupak javne nabavke. Uvjeti za primjenu ove vrste postupka su strogi i u svakom od slučajeva potrebno je da bude ispunjeno više uvjeta da bi se on primjenio, navode 'Nezavisne novine'.

"Međutim, kroz postupak praćenja uočeno je da ugovorni organi primjenjuju ovu vrstu postupka i onda kada nisu ispunjeni uvjeti za primjenu", navodi se u izvješću.

Primjera radi, temeljem jednog članka Zakona o javnim nabavkama koji definira hitnost, u 2019. godini bilo je 276 ugovora, dok je po tom istom članku u prošloj godini zaključeno 880 ugovora, što je povećanje od čak 318 posto.

Rajko Kecman, član Predsjedništva Udruge građana 'Tender', koje se već godinama bavi postupcima javnih nabavki u BiH, kaže da je pregovarački postupak bez objave obavijesti isto što i direktni sporazum te da se sve dogovara u četiri oka, gdje se 'uzimaju' ogromna sredstva.

"Nabavke rukavica, maski, sredstava za higijenu, respiratora... tu se uzimalo lopatom, ne 100 posto od vrijednosti nabavke, nego tri puta više i sve pod izgovorom hitnosti takvih nabavki. Ugovorni organi, recimo, oglase postupak javno i transparentno i postave takve uvjete da se nitko ne prijavi, a onda to prevedu u postupak pregovaranja i mijenjaju i uvjete nabavke i sve, a slično je i sa cijenama. 

U oglašenom tenderu postavi se cijena koja nikome nije prihvatljiva, a onda, kada se nitko ne javi, on ima razlog da ide u pregovarački postupak i tada sve mijenja", rekao je Kecman.

On naglašava da ni izvješća Agencije za javne nabavke BiH nisu baš točna te da je situacija na terenu i u postupcima javnih nabavki daleko gora nego što se navodi u tim izvješćima, jer po postojećem zakonu kazne za zloupotrebe praktično i ne postoje.