U BiH ZA POLA GODINE UŠLO PREKO 20 MILIJUNA LJUDI Mnogi od njih su vraćeni ili uhićeni na granici

granična policija bih,stranci,ulazak u BiH

Granična policija BiH u prvih šest mjeseci ove godine evidentirala je prelazak 20.715.192 osobe preko granice BiH i evidentirala 632 stranca kojima je temeljem Zakona o strancima zabranjen ulazak, priopćeno je iz Granične policije BiH, javlja Srna.

U prvih šest mjeseci evidentirano je 10.408.155 osoba na ulazu u BiH, a na izlazu 10.307.037 osoba, tako da je u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je bila 19.811.151 osoba, prelazak osoba preko granice veći za 4,56 posto.

Granična policija BiH evidentirala je 1.102 osobe za kojima su nadležni organi raspisali potjernice, pretrese, mjere zabrane prelaska granice BiH, sigurnosno interesantne osobe, osobe o kojima je potrebno dati podatke o prelasku granice i druge pretrese, koji je 3,47 posto više nego u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U ilegalnom prelasku granice BiH, kao i u pokušaju ilegalnog prelaska granice otkriveno je 4.567 osoba, što je za 65,47 posto više u odnosu na prvo polugodište prošle godine.

Poduzimanjem pojačanih mjera neposredno na graničnoj liniji, na područjima gdje je izražen najveći migrantski pritisak, sukladno Zakonu o graničnoj kontroli, spriječeno je oko 2.508 osoba u pokušaju ilegalnog ulaska u BiH s područja Srbije i Crne Gore, prema podacima Granične policije.

Pripadnici Granične policije BiH zatekli su najviše državljana Afganistana i Turske u ilegalnom prelasku granice Bosne i Hercegovine.