U BiH održan ciklus omladinskih dijaloga

mladi, zajednica, omladinski dijalog

Mladi moraju i bit će uključeniji u razvoj zajednice - poruka je sudionika ciklusa omladinskih dijaloga održanih tijekom listopada u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjoj Luci u okviru Zajedničkog regionalnog programa "Dijalog za budućnost: unaprjeđenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije".

Program implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a financira Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF), priopćenoje iz CPCD-a.

Mediji i javnost često poručuju da su mladi pasivni i da se njihov glas ne čuje, ali mladi najbolje poznaju probleme s kojima se svakodnevno susreću u društvu, a omladinski dijalog je alat koji pruža jedinstvenu priliku mladima da se uključe u diskusiju i odlučuju o vlastitoj budućnosti kreirajući inovativne inicijative.

Više od 200 mladih iz 47 gradova i općina iz Bosne i Hercegovine i Brčko distrikta BiH su na dvodnevnim radionicama identificirali prioritete mladih, naučili kako koristiti "Crowdfunding" tehnike za prikupljanje sredstava za lokalne projekte i inicijative, te dali konkretne prijedloge za rješavanje određenih prioriteta.

U slijedećem razdoblju će biti održana i BiH dijaloška platforma koja će okupiti širok spektar sudionika kojom će se, kroz strukturirani dijalog, identificirati i diskutirati o lokalnim i regionalnim faktorima koji koče društvenu koheziju, kao i generirati smislena rješenja i preporuke za rješavanje socijalnih podjela.

BiH dijaloška platforma razmotrit će očite i neke manje vidljive prepreke koje narušavaju društvenu koheziju i povjerenje među ljudima u zemlji i u regiji, a koje ometaju brži društveno-ekonomski rast i stabilnost regije.