U BiH još 187 slučajeva zaraze koronavirusom

Covid 19
Ilustracija

Novih 187 slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u nedjelju u Bosni i Hercegovini, izvjestili su entitetski zavodi za javno zdravstvo.

Laboratoriji u Federaciji BiH testitrali su 398 uzoraka u od kojih je 78 bilo pozitivno na virus SARS-CoV-2 dok su u Republici Srpskoj nakon testiranja 431 uzorka zarazu utvrdili u 109 slučajeva.

Ranije ovog tjedna u BiH je na dnevnoj osnovi bilo najmanje 300 a u jednom danu čak i više od 400 novozaraženih.

Kod 109 osoba u Republici Srpskoj potvrđen je koronavirus u protekla 24 sata, priopćeno je iz Instituta za javno zdravstvo.

Prema mjestu prebivališta 27 osoba je iz Pala, 23 iz Banjaluke, 11 iz Trebinja, šest osoba je iz Laktaša, pet iz Prnjavora, po četiri osobe iz Bijeljine, Višegrada i Zvornika, po tri iz Prijedora i Šekovića, po dvije iz Gradiške, Istočne Ilidže, Istočnog Novog Sarajeva, Ribnika i Šipova i po jedna iz Bratunca, Kneževa, Kotor Varoši, Modriče, Sokoca, Srpca, Čelinca, Istočnog Starog Grada i Jezera.

Riječ je o 48 muških i 65 ženskih osoba, od kojih je 17 mlađe, 59 srednje i 33 osobe starije životne dobi.

U protekla 24 sata testiran je 431 uzorak u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Općoj bolnici Bijeljina i Univerzitetskoj bolnici Foča. U Republici Srpskoj se od novog koronavirusa do sada oporavilo ukupno 2.670 osoba.

Najveće žarište zaraze u BiH i dalje je Sarajevska županija gdje je u protekla 24 sata otkriven 61 novi slučaj. Najveći broj čine članovi obitelji osoba kod kojih je zaraza ranije potvrđena.

Zbog stalnog širenja zaraze vlasti Sarajevske županije najavljuju uvođenje novih restriktivnih mjera kojima bi se ograničila mogućnost fizičkog kontakta među ljudima.