U 2021. ipak bez obvezne zamjene postojećih fiskalnih uređaja

Fiskalizacija
hercegovina.info

Nakon brojnih medijskih pisanja i pritisaka Federalno ministarstvo financija je izvijestilo kako poslovni subjekti neće morati kupiti nove fiskalne uređaje u 2021. godini. Istaknuli su kako će prestati proizvodnja starih, a da će nove moći kupiti poslovni subjekti ili oni subjekti koji imaju istrošene ili uništene stare uređaje.

"Pravilnikom o fiskalnim sustavima, koji stupa na snagu 1. siječnja 2021.god., propisuju se performanse nove generacije postojećih modela fiskalnih uređaja koji će se proizvoditi i prodavati, pri čemu se zaustavlja daljnja proizvodnja i prodaja starih modela fiskalnih uređaja koji su koncipirani na tehnologiji staroj preko 10 godina", stoji u priopćenju Federalnog ministarstva financija.

  1. "Ovim pravilnikom se ne stvara obaveza poslovnim subjektima koji su obveznici fiskalizacije da 1. siječnja 2021.god. izvrše zamjenu postojećih fiskalnih uređaja koji su ispravni i rade, već će poslovni subjekti čiji su postojeći fiskalni uređaji, istrošeni, uništeni ili im iz drugih razloga treba novi fiskalni uređaj, moći kupiti i fiskalizirati isključivo nove modele fiskalnih uređaja.

U novoj generaciji postojećih modela fiskalnih uređaja implementira se nova tehnologija koja višestruko povećava tehničke mogućnosti fiskalnog uređaja i to u dijelu komunikacije sa serverom Porezne uprave gdje se omogućava korištenje 3G ili 4G mreže, za razliku od postojećih fiskalnih uređaja koji isključivo koriste 2G mrežu, kriptiranje podataka u svrhu njihove zaštite i sigurnosti prometa i dostavljanje svakog pojedinačnog fiskalnog računa na server Porezne uprave što postojeći fiskalni uređaji nisu u mogućnosti zbog korištenja 2G mreže.

Naposljetku, novi modeli fiskalnih uređaja će omogućiti ispisivanje QR koda na fiskalnom računu putem kojeg svaki građanin može izvršiti provjeru ispravnosti i validnosti svog fiskalnog računa uz pomoć mobilne aplikacije i provjeriti da li je njegov račun dostavljen na server Porezne uprave Federacije BiH. Zahvaljujući ovoj funkciji fiskalnih uređaja pruža se mogućnost građaninu da bude inspektor i doprinese u borbi  protiv sive ekonomije", stoji u priopćenju Federalnog ministarstva financija.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.