TUŽITELJSTVO HNŽ Potvrđena optužnica protiv policijskih siledžija s videa

Policijska brutalnost Mostar
Screenshot

Županijsko tužiteljstvo HNŽ Mostar je nakon provedene istrage podiglo, a Općinski sud u Mostaru je potvrdio optužnicu protiv policijskih službenika Jusufa Penave (1996.) iz Čapljine i Armina Vrače (1992.) iz Mostara, zbog osnovane sumnje da su kao supočinitelji počinili kazneno djelo Zlostavljanje u obavljanju službe iz čl. 182. Kaznenog Zakona Federacije BiH u stjecaju sa kaznenim djelom Laka tjelesna ozljeda iz čl. 173. st. 1.  KZ  FBiH, priopćilo je Tužiteljstvo HNŽ-a.

Naime, optužnicom se Jusuf  Penava i Armin Vrače terete da su dana 10.04.2021. godine oko 22,50 sati u Ulici Franjevačka 16 C, u Mostaru, u vrijeme mjere ograničenog kretanja, odnosno zabrane kretanja od 21,00 sati do 05,00 sati, postupajući kao policijski službenici MUP-a HNŽ, PU Mostar - PS Centar, sustigli oštećenog S. B., a koji se kretao ispred osumnjičenih i koji stanuje na navedenoj adresi, pa su prema oštećenom, koji im nije pružao nikakav otpor, primijenili silu, tako da su mu pojedinačno više puta zadavali udarce nogama i rukama u predjelu glave i trupa, vukli za kosu, te vrijeđali, psovali mu majku, pa ga na taj način zastrašivali, da bi ga poslije uporabe sile priveli u PU Mostar - PS Centar, gdje su mu uručili Prekršajni nalog, nakon čega je oštećeni napustio Policijsku stanicu, pa se usljed bolova koje je osjećao uputio u SKB - CUM Mostar, gdje su mu konstatirane lake tjelesne ozlijede u vidu nagnječenja glave, nagnječenja leđa, nagnječenja prsnog koša, istegnuća vratnog mišića, akutne reakcije na stres i dr.                    

Nakon potvrđivanja optužnice, Općinski sud u Mostaru je zakazao ročište radi izjašnjenja o krivnji koje će se održati dana 13.10.2021. godine (srijeda).