TUŽITELJI U DEFANZIVI, KRIMINAL U OFENZIVI Droga prolazi šleperima, kriminalci se šepure, pravde u Hercegovini nema

Čekić sud
Ilustracija

Portal Hercegovina.info zadnjih par godina podnio je desetine kaznenih prijava za korupciju u Hercegovini i šire, koje još nisu urodile ozbiljnim plodovima. Čvrsto smo čak i uvjereni da u Tužiteljstvu imaju posebnu ladicu u kojoj buđaju naše predmete. Nakon naših članaka i prijava podignute su samo dvije optužnice, onu za bespravnu izgradnju još čekamo, dok za ostale prijave stižu šturi odgovori "istraga je u tijeku". 

Jedna je i obustavljena, i to ona u kojoj smo se najprije nadali nekom rezultatu, jer je sve lako dokazivo. Tužiteljstvo HNŽ-a obustavilo je nedavno istragu protiv SDA-ova ravnatelja škole, koji je pravomoćno osuđen za krivotvorenje dokumentacije, a izvadio je uredno 'papire' da je nekažnjavan, jer, kako se čini nisu našli načina da ga procesuiraju. 

Tužiteljstvo HNŽ-a još uvijek nije donijelo nikakvu odluku oko Krstića, obitelji koja je poginula u Mostaru prije gotovo godinu dana, ne zna se što Tužiteljstvo radi po pitanju "Petog kata", afere koja je uzdrmala regiju, a ni po mnogim drugim predmetima. Ništa povoljnija situacija nije ni u ZHŽ-u, gdje dojam lagano popravlja tužitelj Josip Aničić. 

Na nizu debata "Pravo na pravdu", središnjoj koja je održana u svibnju u Sarajevu, ali i lokalnim koje se održavaju po gradovima (zadnja u Mostaru), isticali smo probleme domaćeg nam pravosuđa, koje koči napredak našeg društva u cjelini. O uglavnom nehrabrim i politički poklopljenim sucima i tužiteljima, i onima koji imaju djecu zaposlenu u Elektroprivredi, čime im se stranka odužuje za nerad održali smo i konferenciju za tisak u Mostaru, gdje smo uprli prstom u pravosuđe - one koji nas naviše frustriraju, a voljni smo na tu temu još godinama pisati i govoriti. 

I na zadnjoj debati u Mostaru, pitali smo zašto 'nema' visoke korupcije u Hercegovini, koči li politika pravosuđe i u kojoj mjeri i što nam je činiti. Naš kolega, direktor Balkanske istraživačke mreže Denis Džidić u svom izlaganju u Mostaru istaknuo je veliko nepovjerenje građana kada je u pitanju procesuiranje korupcije, ali govorio i o transparentnosti pravosudnih institucija.

Upitan o transparentnosti pravosuđa u ZHŽ i HNŽ Džidić je kazao da je ono poražavajuće.  

"Kada se govori o indeksu transparentnosti koji smo objavili zajedno s TI rezultati su uistinu poražavajući. Ono što je bitno napomenuti je i da samo VSTV, kada se govori o transparentnosti ne izdaje obvezujuća uputstva nego samo određene preporuke, a ono što vidimo kao rezultat jest ono što je jako dobro primjećeno od strane recimo pravosudnih institucija HNŽ, daleko od tog da su jedini vrlo malo proaktivni i vrlo malo informacija koje su dostupne. Tu je nedostupnost prvostupanjskih presuda i sve to zajedno dovodi do velikog nepovjerenja građana prema pravosuđu od kojeg se očekuje vladavina prava", kazao je Džidić.

Drino Galičić, pravni savjetnik u odjelu za vladavinu prava EU-a u BiH, kazao je da je bitno da se vladavina prava provodi i na lokalnoj razini, a ne samo središnjoj, gdje je u tijeku donošenje bitnih zakona koji će utjecati na rad pravosuđa i borbu protiv korupcije. 
 
Sutkinja Općinskog suda u Mostaru Mirjana Kevo kazala je da Općinski sud u Mostaru zadnjih mjeseci radi na unaprjeđenju transparentnosti, kako bi se povećalo povjerenje građana u pravosuđe. "Upravo je transparentnost rada jedan od načina na koji se može povećati to povjerenje", istaknula je ona najavivši pojačanu suradnju s medijima, i veću dostupnost informacija građanima. 

Upitana ima li na nju političkih pritisaka i kako se nosi s istima Kevo je kazala da "političkih pritisaka nema", te ima li namještanja predmeta u CMS-u istaknula je da joj nije poznato da se to događalo, te da je taj sustav upravo i uveden da se spriječi manipuliranje predmetima.

Tužitelj Kemal Maksumić istaknuo je kako je pisanje portala Hercegovina.info rezultiralo sa dvije podignute optužnice u ovoj godini. Kaže kako bi prema njegovom mišljenju medijima trebalo dostavljati na objavu sve optužnice i presude kako bi javnost bila upoznata i informirana.

"Trenutačno radim na slučaju organiziranog kriminala na visokoj razini koji uključuje trgovinu ljudima, tako da ono što mogu reći je da u Mostaru ima trgovine ljudima, prostitucije i cyber pedofilije znatno više nego što građani znaju i to bi trebalo objavljivati da zaštitimo našu djecu. Ima i korupcije mnogo, svi smo mi za borbu protiv korupcije ako ta borba ne uključuje nekog našeg, člana obitelji ili stranke. Tužitelji su danas nažalost u defanzivi, podignemo optužnicu protiv nekoga zbog korupcije, on nas odmah pita tko mi to pakira? Podignemo optužnicu protiv člana jedne stranke, likuju oni iz druge, i obrnuto". 

Premda je jedan od rijetkih tužitelja u HNŽ-u voljnih ipak nešto raditi, čak i protiv 'svojih', o čemu svjedoče dvije optužnice koje je spomenuo, a koje se odnose na SDA kriminal u kulturnim redovima, kod tužitelja Maksumića nam je zapeo predmet o kupoprodaji u Prozor-Rami, gdje je od člana mladeži kupljen kat trošne kuće od strane ZZO-a, čak i bez stropa za 250 tisuća maraka, a on ga je prethodno kupio za 50 tisuća maraka. Tužitelj je čini se zapeo kod mišljenja vještaka da je kat kuće građene 1954. godine u Prozoru, bez stropa, vrijedan 250 tisuća maraka!?, i da ga je Josip Prskalo iz HDZ-a Bogodol kupio slučajno, a ne s namjerom i dogovorom da se proda ZZO-u i netko lagano uzme 200 tisuća maraka. 

Pravo na pravdu jedno je od temeljnih ljudskih prava, a mnogi ga građani u BiH nemaju. Tjerajući i čekajući mrvu pravde mnogi su u BiH ostarjeli, a mnogi otišli u EU. Krim milje u Hercegovini lagodno i sigurno živi, a budući da za njega nema pravde, ima termin da su "se snašli", a poštenima tko je kriv što nisu. 

Kada smo na pitanju transparentnosti pravosuđa moramo dodati da na more naših upita Tužiteljstvo HNŽ odgovara s istraga je u tijeku, da predsjednik suda u Mostaru Zoran Krtalić u zakonski predviđenom roku nije odgovorio na naš upit rade li mu obojica sinova u Elektroprivredi HZ-HB, premda je mogao već davno napisati "Da". Dakle, transparentnost pravosuđa u Mostaru je prava nepoznanica kada se postavljaju teška pitanja, a gdje je odgovor da nema odgovora.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.