Tuđman: Federalizacija je jedino rješenje za BiH

Miroslav Tuđman, promocija knjige, knjiga, Mostar, Miroslav Tuđman, BIH

...političko-pravnih prijepora između triju naroda u BiH, čemu se snažno protive probošnjačke stranke smatrajući da bi stvaranje zasebne hrvatske federalne jedinice vodilo daljoj dezintegraciji BiH.

Komentirajući prijedlog za federalizaciju BiH koji su iznijele stranke Hrvatskog narodnog sabora, ali i hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu kao amandmane na izvješće o napretku BiH, Tuđman je u intervju za tjednik Dani rekao kako smatra da je to jedino rješenje.

Naveo je kako su mu poznata protivljenja ideji federalizacije u BiH što po njemu govori da se ne želi odustati od pokušaja unitarizacije koji bi vodio majorizaciji malobrojnijih Hrvata od strane Bošnjaka. Po njemu problem je i što se ne želi prihvatiti činjenica postojanje triju naroda i njihovih identiteta.

"Ako se to prizna, onda se mora prihvatiti da postoje i kolektivna prava na koja svaki od tri naroda ima pravo", rekao je Tuđman.

Tuđman je govorio i o detaljima u šestosveščanom nizu knjiga "Tuđmanov arhiv" te je istaknuo kako njegov otac, prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman nikada nije vodio dvostruku politiku prema BiH.

"Korespondencija potvrđuje da je hrvatska politika bila dosljedna da nije imala nikakve prikrivene ciljeve ni namjere, niti je bilo navodnih dvostrukih politika, što su protivnici Tuđmana godinama nastojali prikazati", rekao je Tuđman.

Opovrgnuo je navode bivšeg visokog predstavnika u BiH Paddya Ashdowna da mu je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman nacrtao kartu podjele BiH. Miroslav Tuđman tvrdi da je ovaj britanski političar nastojao spriječiti ofenzivu hrvatskih snaga u Krajini budući je tu tezu iznio drugoga dana od početka akcije Oluje.