TRUDNICI SPAŠEN ŽIVOT U BANJOJ LUCI Majka bila na aparatima, a sada se raduje kući sa svojim blizancima

trudnica,blizanci,porođaj,Banjaluka
UNIVERZITETSKI KLINIČKI CENTAR REPUBLIKE SRPSKE/FACEBOOK

Ovoj majci u 25. tjednu trudnoće otkazala su pluća, zbog čega je hitno zbrinuta u Klinici intenzivne medicine za nekirurške grane, a blizanci su rođeni sedam tjedana kasnije. Dragana je održavana u životu zahvaljujući mehaničkoj ventilaciji, nakon čega je zbog kompleksnosti njenog općeg stanja priključena na aparat, poznat po nazivu „umjetna pluća“.

Nakon 14 dana liječenja u Klinici intenzivne medicine i potpunog oporavka trudnice, briga o porodilji je nastavljena u Klinici za ginekologiju i porodništvo, piše Srpska.info

O dvjema prijevremeno rođenim bebama brinu se pedijatri intenzivisti i pedijatri neonatolozi. Dječak trenutno ima 1.870 grama, a djevojčica 1.930 grama.

Nakon agonije kroz koju je prošla, majka Dragana se zahvalila cijelom timu doktora na UKC RS koji su je porodili i brinuli o njoj.

"Zahvaljujući svim doktorima sad se osjećam dobro. Bebe su sad dobro. Prva su mi djeca i zovu se Una i Željko. Samo da mi oni budu dobro, pa da što prije zajedno idemo kući", njena je najveća želja.

Iz UKC RS poručuju da su tri života spašena zahvaljujući multidisciplinarnom pristupu, stručnosti i vještinama medicinskih profesionalaca, te opremljenosti njihove ustanove.

"Jedan od razloga zbog kojih je naš posao toliko lijep jeste ovo današnje okupljanje i zbog ovakvih stvari se isplati boriti. Činjenica je da posjedujemo suvremene aparate što se tiče dijagnostike u toku trudnoće i načina završavanja trudnoće, a nakon toga u visoko rizičnim trudnoćama ulogu preuzima multidisciplinarni tim i doprinosi dobrim rezultatima. Pacijentkinja je primljena u 20. tjednu trudnoće sa prijetećim pobačajem. U održavanju ove blizanačke trudnoće koja je sa sobom nosila pogoršanja sudjelovali su kolege ginekolozi, medicinske sestre, infektolozi, pulmolozi, pedijatri, zajednički smo donosili odluke na dnevnom nivou. Zahvaljujući kolegama iz Klinike intenzivne medicine za nekirurške grane spašen je njen život, a porođaj je uspješno završen carskim rezom s 31 tjednom i 6 dana", rekla je prof. dr Vesna Ećim Zlojutro.


Načelnik Klinike intenzivne medicine za nekirurške grane prof. dr Peđa Kovačević naglasio je da su u medicinskoj literaturi izuzetno rijetko opisani ovakvi slučajevi.

"Napravili smo takav iskorak u liječenju kritično bolesnih da suvremena medicinska literatura rijetko to opisuje. Zrelost zdravstvenog sustava Republike Srpske upravo to i pokazuje, da smo došli na jedan nivo, da smo sazreli, da smo u korak s vremenom i s drugim zemljama koje su mnogo razvijenije i bogatije. Uspjeli da napravimo vrlo bitnu stvar u medicini, a to je multidisciplinarnost, da smo svi oko jednog pacijenta i da je pacijent u centru pažnje",  rekao je Kovačević.

On je naglasio da se venovenski ECMO (“umjetna pluća“) u UKC Republike Srpske radi od 2017. godine, te da na Zapadnom Balkanu postoje samo dva centra koja rade ovu vrstu procedure, UKC Republike Srpske i Institut za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici.

"Što se tiče beba moram da naglasim da su im pluća bila dobro razvijena s obzirom na životnu ugroženost majke. Po rođenju su dobili dobru ocjenu. Nakon poroda primljeni su na Intenzivnu njegu više zbog opservacije. Djevojčica je bila teška 1.640 grama, a dječak je bio težak 1.560 grama. To je pristojna težina za gestacijski tjedan u kojem su se nalazili. Bez obzira na to što je majka bila životno ugrožena, očigledno je bila dobro opskrbljena kisikom i svom potrebnom terapijom. Djeca svakim danom dobro napreduju i pod našim su nadzorom", rekla je prim. mr sc. med. Ljilja Solomun, pedijatar- neonatolog.