TROVANJE KREŠEVA SE NASTAVLJA Kompaniju BFS ne mogu zaustaviti inspekcija, sud, pečati, ni zabrinuti građani

Kreševo

Prilaznim putem tvornici vapna i kamenolomu u Kreševu kojem je zabranjen rad nesmetano prometuju natovareni kamioni i ulaze u krug postrojenja. 

Posljednji put federalna inspekcija zapečatila je tvornicu i kamenolom u listopadu prošle godine. Ali tvrtka BFS, kao i puno puta do sada tu zabranu je ignorirala. 

Znaju za to u Ministarstvu unutarnjih poslova SBŽ, FUZIP-u, resornim ministarstvima i Vladi Srednjobosanske županije. Znaju za to i u Općini Kiseljak koja obitelj Stanić, vlasnike BFS-a redovno promovira kao uspješne poduzetnike dok njihovo postrojenje zagađuje okoliš, piše Žurnal.

Osim toga, BFS duguje i za koncesiju, jer već godinama ne uplaćuje potrebna sredstva, ali ni poreze. Do kraja prošle godine porezna dugovanja narasla su na 2,3 milijuna KM s kamatama. 

Prema informacijama iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, nakon što je federalni inspektor početkom listopada zapečatio prilazni put, krajem prosinca prošle godine MUP SBŽ obavijestio ih je da je uslijed jakog nevremena oštećen pečat:

Dana 27. 12. 2022. godine, tim federalnih vodnih inspektora je, uz asistenciju službenih lica PS Kreševo, izvršio vraćanje službenog pečata u prvobitno stanje.  

Zbog toga što je federalna inspekcija više puta zabranila rad, BFS se odlučio na pritisak na inspekciju:

Zakonito i dosljedno postupanje federalnog vodnog inspektora rezultiralo je podnošenjem niza zahtjeva od strane subjekta nadzora BFS d.o.o. Kreševo za preispitivanje upravne mjere, skidanje pečata, dostavljanje mišljenja drugih nadležnih organa kojim bi se osporile odluke i mjere postupajućeg  inspektora u ovom predmetu, izuzeće postupajućeg inspektora, predstavke na rad postupajućeg inspektora Federalnom upravnom inspektoratu, kaznene prijave protiv postupajućeg inspektora, te tužbe kod Općinskog suda u Kiseljaku protiv Federacije BiH i FUZIP s prijedlogom za izdavanje mjere osiguranje i tužbe za naknadu štete, a u ovom predmetu je od listopada 2022. godine protokolirano skoro 50 različitih akata.

Tužbe protiv mještana

BFS je neposluh mještana koji su se bunili protiv rada postrojenja pokušao zaustaviti i tužbama. Prema njihovim tvrdnjama, blokada rada tijekom jednog dana u veljači 2018. nanijela im je štetu u iznosu višem od 180 tisuća KM. 

Krajem 2022. godine Županijski sud u Novom Travniku odbio je žalbu BFS-a na prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Kiseljaku, kojom se odbacuje tužba BFS-a. Tuženi su Mahir Lušija i Ivo Miletić iz Kreševa zbog blokade ulaza u objekt. Osim toga, Lušija je tužen jer je na društvenim mrežama objavio fotografiju crnog snijega nastalog kao posljedica rada postrojenja i kamenoloma, uz natpise: "Dokaz da Mahir Lušija nema ništa osobno protiv BFS-a nego nas oni ubijaju", i “Prije par dana je otvorena sezona ribolova ali mi imamo BFS d.o.o., šta će nama…”. Za BFS to je bila kleveta, zbog čega su od Lušije tražili da im isplati tri tisuće KM, ali je sud odlučio drugačije:

''Temeljem utvrđenih činjenica u prvostupanjskom postupku ovaj sud je stajališta da je tuženik Mahir Lušija u suštini iznio istinite i točne činjenice, pa nema uvjeta da se može govoriti o kleveti koju je navodno počinio tuženi prema tužitelju'', navodi se u presudi. 

Kada je riječ o blokadi puta za koju je BFS tražio čak 180 tisuća KM, pisali smo i ranije da su da su tuženi, zajedno s još stotinjak mještana Crnića sedmog i osmog veljače 2018. godine organizirali prosvjedni skup, nakon uzaludnih zahtjeva da se zaustavi ne samo nelegalan rad tvrtke BFS nego prije svega enormno zagađenje okoline, od ispuštanja mulja u rječice Vrijenjak i Rakovčicu, do onečišćenja okoliša u Crnićima i ugrožavanja samih kuća.

Ministarstvo gospodarstva SBŽ ranije je dva puta predložilo Vladi SBŽ da raskine ugovor o koncesiji zbog dugovanja BFS-a, ali se to do sada nije dogodilo.
 
Vladu SBŽ-a i premijera Tahira Lendu pitali smo razmatraju li raskid ugovora nakon traženja Ministarstva gospodarstva, ali i mještana koji su im se više puta obraćali, ali nisu željeli odgovoriti na naša pitanja. 

Portal antikorupcija.info navodi da su prilikom glasanja za raskid ugovora protiv bili Mirjana Plavčić, Zoran Marković i Bojan Domić, dok su Feliks Vidović i Anto Matić (HDZ) bili suzdržani. 

O vezama ministra Markovića i Feliksa Vidovića Žurnal je više puta pisao. Nije čudno da Marković, koji i sam obilato iskorištava proračunski novac za privatne kompanije rado čini protuusluge. 

Radoje Vidović bio je načelnik Općine Kreševo u vrijeme kada je objavljen skandalozan revizorski izvještaj o poslovanju iz 2016. Upravo zbog toga, krajem prošle godine, Financijska policija FBiH započela je kontrolu u Općini Kreševo. 

Županijsko tužiteljstvo Srednjobosanske županije u travnju prošle godine podiglo je optužnicu protiv Sanele Kozadre kao ovlaštenog lica u BFS-u. U svibnju je protiv nje potvrđena optužnica za kazneno djelo skidanje ili povreda službenog pečata iz člana 366 Kaznenog zakona Federacije BiH:

''Optužnicom potvrđenom od strane Općinskog suda u Kiseljaku, terete se da su neutvrđenog dana u vremenskom razdoblju od 21. 5. 2021. do 8. 9. 2021. Sanela Kozadra, postupajući u svojstvu direktora društva BFS naložila da se s proizvodnog pogona društva koje je bilo predmet kontrole Federalne uprave za inspekcijske poslove i kojem je zbog utvrđenih nepravilnosti izrečena administrativna mjera od strane federalnog inspektora zaštite okoliša naložila da se skine službeni pečat  kao i traka s obrascem i natpisom da je zatvoreno gradilište – inspekcija, te postupajući u svojim radnjama svjesno i s namjerom u interesu tvrtke BFS d.o.o Kreševo naložila da pogon otpočne s radom, a što je sve utvrđeno prilikom kontrole  od strane Federalne uprava za inspekcijske poslove Sarajevo''.

Osnivač BFS Kreševo je BFS GmbH sa sjedištem u Munchenu. Pisali smo više puta kako su direktori BFS GmbH u Njemačkoj bili Goran Stanić i Sanela Kozadra, ali da je prema dostupim podacima tamošnjih registara ova tvrtka likvidirana od kolovoza 2020. Sanela Kozdra na različitim pozicijama pojavljuje se u drugim kompanijama čiji je osnivač Goran Stanić – u kompaniji MIS je direktorica, a u K.F.K.PLIn Kreševo prokurist, a direktor je Goran Stanić.