TRI ŽUPANIJE, TRI PRISTUPA - U ŽZH djeca neće u školu idući tjedan, u HBŽ sve normalno, a evo kako će se nastava odvijati u HNŽ

Učionica
Ilustracija

Uskrsni blagdani i proljetni raspust bliže se svome kraju te se od ponedjeljka učenici vraćaju svojim školskim aktivnostima. Da je situacija normalna, svi učenici bi ponovno sjeli u svoje klupe no s obzirom na epidemiološku situaciju neće biti tako. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji tako se nastava vraća na stanje iz rujna, djeca će se dijeliti u skupine 15+.

Predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a Slavko Lauš jako je nezadovoljan ovom odlukom.

"Osobno i kao učitelj sam razočaran ovakvim postupcima koji se provode prema učenicima i učiteljima vezano za školu. Za sve ostalo oko nas vidimo da se mjere ne poštuju i da je sve dozvoljeno", kaže Lauš za hercegovina.info.

"Plan od ponedjeljka je da se nastava vraća na početno stanje od rujna, da se predmetna nastava odvija 15+, a razredna nastava se vraća u skupine, znači sve preko 15 učenika mora se dijeliti. Dijeljenjem učenika na skupine, ponovno zapravo imamo online nastavu. Povrijeđeni su osjećaji djece budući da se ponovno moraju razdvajati, a njihovi učitelji rade duplu smjenu. Povrijeđeno je i pravo djece i učitelja. Mi svi radimo u strahu. Ovo što je napravljeno nije dobro i mislim da oni koji donose odluke ne razumiju što je obrazovanje i kontinuitet u radu izvođenja nastave. Jako smo razočarani", ističe.

Na pitanje hoće li se oglušiti na ovakvu odluku Lauš odgovara kako je jučer razgovarao s ministrom i rekao da je jako nezadovoljan.

"Rečeno je da ova odluka ide na dva tjedna, pa će se nakon toga vidjeti kakva će situacija biti. Ako se ona popravi vratit će se na stanje koje je bilo prije Uskrsa. Ima škola koje ne žele ovo prihvatiti, ali vidjet ćemo što će se događati. Idućih dana će se morati posložiti neke stvari da djeca ipak ne budu u situaciji u koju ih se dovodi. Mislim da nije dobro igrati se sa sudbinom djece i učitelja i da se trebala donijeti odluka da se nastava završi. Raditi u ovakvim okolnostima nema nitko koristi."

U ŽZH djeca pak idući tjedan neće nikako u klupe

"Upravo smo završili sastanak s ravnateljima i dogovorili smo se kako premostiti sljedeći tjedan. Od 12. do 16. travnja djeca neće ići u škole. No, djeca će preko već uspostavljenih komunikacijskih kanala od svojih nastavnika dobivati plan i program prema rasporedu koji već imaju i koje su im zadaće. Znači, neće to biti klasična online nastava. Djecu nećemo naredni tjedan dovoditi u učionice. U idući četvrtak ćemo vidjeti stanje i broj. Ako broj bude u opadanju, onda bi onaj naredni tjedan krenuli u škole s prepolovljenim razredima kako smo to radili u prošlom djelu godine", kaže za hercegovina.info ministrica obrazovanja ŽZH Ružica Mikulić koja je dodala kako će se pratiti epidemiološka situacija.

"Ako pak broj ne bude u opadanju, onda ćemo uz savjet i mišljenja Zavoda za javno zdravstvo uvesti maturante i završne devete razrede budući da je njih malo. U tom slučaju bi se nastava za njih izvodila normalno, a ostali bi bili na čekanju." Ističe da je zadovoljna odrađenim do sada te kako je nastavni plan odrađen onoliko koliko je i planirano.

"Mi smo prije početka ove školske godine radili revidirane nastavne planove i programe, odnosno ono neobrađeno iz prošle godine. Zadovoljna sam ispunjenjem nastavnih planova tako da djeca idući tjedan u fazama ponavljanja mogu odraditi od kuće."

U HBŽ-u sve normalno

Ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije Gordana Nakić za naš portal kaže kako se nastava u toj županiji od ponedjeljka nastavlja normalno odvijati.

"Budući da je prošli tjedan bio raspust nisu još sve škole dostavile podatke o covid situaciji, međutim radi se o vrlo malom broju pozitivnih učenika i djelatnika i epidemiološka situacija je dobra. Mi ćemo stoga od ponedjeljka nastaviti s normalnim izvođenjem nastave. Jedino da se nešto drastično ne promjeni preko vikenda."

Nastava se nije prekidala ni u lošijim epidemiološkim situacijama.

"Mi cijelo vrijeme imamo nastavu u punom kapacitetu. Jedino smo prošle godine od ožujka do lipnja imali online nastavu. Od rujna do sada smo cijelo vrijeme radili normalno, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Čak ni u listopadu i studenom nismo prekidali s nastavom kada je bilo najviše zaraženih. U studenom smo tada imali pozitivnih 60 djelatnika u županiji i 45 učenika. Situacija je sada poprilično povoljno i nastavljamo normalno", rekla je ministrica Nakić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.